Ekonomija
Direktor Ryanaira: Nećemo otkazati letove unatoč karanteni Niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair neće otkazati letove za i iz Velike Britanije unatoč uvođenju 14-dnevne karantene za međunarodne putnike s obzirom na to da hiljade Britanaca i dalje rezerviraju odmore
# EPA

Niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair neće otkazati letove za i iz Velike Britanije unatoč uvođenju 14-dnevne karantene za međunarodne putnike s obzirom na to da tisuće Britanaca i dalje rezerviraju odmore, izjavio je direktor kompanije Michael O'Leary.

Pravilo dvotjedne karantene za sve koji dolaze u Veliku Britaniju na snazi je od ponedjeljka, iako su Ryanair, najveća europska niskobudžetna zrakoplovna kompanija, EasyJet i vlasnik British Airwaysa IAG zaprijetili sudom smatrajući to prestrogim potezima koji će osakatiti britanski turistički sektor.

Karantena je uvedena kako bi se spriječio ponovni porast zaraženih covidom-19. U Engleskoj će se kršenje pravila kažnjavati novčanom kaznom od tisuću funti. Svaka tri tjedna će se revidirati pravila.

Uspostava zračnih mostova pregovara se s nekim od vodećih europskih destinacija poput Portugala.

Kaže da Britanci ignoriraju karantenu jer "znaju da je to glupost"

Upitan hoće li Ryanair otkazati letove u srpnju i kolovozu ako karantena tada ostane na snazi, O'Leary je rekao da neće otkazivati letove.

"Britanci ignoriraju ovu karantenu. Oni znaju da je to glupost", rekao je O'Leary.

Budući da su od kraja ožujka zrakoplovi prizemljeni diljem svijeta, zrakoplovne kompanije su se nadale da će početi letjeti od srpnja kako bi spasile ljetnu sezonu.

Tri zrakoplovne kompanije poslale su protokolarno pismo, nakon kojeg može uslijediti pravni postupak kojim bi se britanski plan karantene proglasilo potpuno neopravdanim i nerazmjernim.

O'Leary očekuje da će britanski turisti ipak rezervirati godišnje odmore u Europi, ali i da će europski turisti odustati od putovanja u Britaniju, pogađajući tako domaći turistički sektor.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.