7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Vlada SAD želi zaplijeniti oko 12 milijardi dolara imovine čuvenog narkobosa

Vlada Sjedinjenih Američkih Država namjerava zaplijeniti oko 12,6 milijardi dolara imovine meksičkog narkodilera Hoakina Guzmana (Joaquin), poznatijeg kao El Čapo (El Chapo). To je suma koju je stekao njegov narkokartel dok mu je on bio na čelu.

Tužilac suda u Bruklinu istakao je da je ovlašten da traži zapljenu imovine i dobara koji su stečeni krivičnim djelima za koji se tereti El Čapo i koji su povezani sa švercom droge.

Kako je navedeno iz tužilaštva, vođa narkokartela je tokom 25 godina stekao 11,8 milijardi dolara od prodaje kokaina, 846 miliona dolara od marihuane i 11 miliona dolara od heroina.

- OGLAS -

Taj novac je opran i upotrijebljen za plaćanje saradnika i zaposlenih u kartelu, kao i nabavljača i opreme za komunikacije. El Čapo je od toga kupio i avione i podmornice koji su korišteni za šverc droge.

Prema navodima njegovih saradnika, narkobos živio je luksuzno 90-ih godina kada je posjedovao četiri aviona, kuće na mnogim plažama, razna imanja širom Meksika, kao i rezidenciju u Akapulku.

Još nije poznato posjeduje li El Čapo i dalje tu imovinu poslije hapšenja u januaru 2016. godine i je li dio imovine prebacio na porodicu i prijatelje.

Zahtjev tužilaštva podnesen je pred saslušanje zakazano za 17. juli na kojem treba biti izrečena kazna El Čapu, kojem prijeti doživotni zatvor.

Poslije nekoliko mjeseci suđenja sud u Njujorku proglasio je 12. februara meksičkog narkobosa krivim.

El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je SAD godinu kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična djela.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA