Ekonomija
EU traži podršku najvišeg suda u borbi protiv Applea Opći sud je 2020. rekao da EU regulator nije ispunio pravni standard da pokažu da je Apple uživao nepravednu prednost.
#

EU regulator za konkurenciju podnio je apelaciju najvišem sudu u Uniji u nadi da će preokrenuti odluku nižeg tribunala i natjerati Apple da plati rekordnih 13 milijardi eura u zaostalim porezima nastalim u Irskoj.

Ovo je do sada najznačajnija kampanja šefice EU za antimonopolska pitanja Margrethe Vestager a tiče se povlaštenih dogovora između multinacionalnih kompanija i država Europske unije, te bi mogao imati dalekosežne posljedice na obračune poreza na dobit u Europskoj Uniji.

“Njegov ishod će odrediti da li države članice mogu nastaviti odobravati značajne porezne olakšice multinacionalnim kompanijama u zamjenu za radna mjesta i investicije”, rekao je advokat Komisije Paul-John Loewenthal Sudu pravde EUropske Unije (CJEU).

Europska komisija je u odluci iz 2016. navela da su dvije irske porezne presude, prije više od dvije decenije, vještački smanjile Appleovo porezno opterećenje, koje je 2014. iznosilo čak 0,005%.

Opći sud je 2020. rekao da EU regulator nije ispunio pravni standard da pokažu da je Apple uživao nepravednu prednost.

Međutim, Loewenthal je sudijama Suda pravde rekao da je presuda “pravno manjkava” i da je treba poništiti.

Apple je odbacio argumente Komisije, rekavši da su platili pravične poreze u svakoj od država.

Ipak, Vestager je primorao Irsku, Nizozemsku i Luksemburg da odbace kontroverzne poreske zakone i doprinio globalnom pokretu za pravednije stope poreza na dobit.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.