5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

Guterres upozorava: Svijet sebi ne može priuštiti još jedan rat u Zaljevu

Farhan Haq, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a, u saopćenju je naveo da je Guterres veoma zabrinut zbog posljednjih dešavanja u regionu.

– Guterres je duboko zabrinut zbog najnovije eskalacije – kazao je Haq te istakao da se ne smije dozvoliti novi rat u Zaljevu, javlja Anadolija. 

– Ovo je momenat u kojem lideri moraju biti maksimalno suzdržani. Svijet sebi ne može priuštiti još jedan rat u Zaljevu – dodao je Haq.

- OGLAS -

U sinoćnjem napadu u Bagdadu ubijen je komandant Soleimani koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, a Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranski vjerski lider ajatollah Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA