13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Još 47 porodilja dobilo novčanu podršku Općine Centar

U nastavku projekta dodjele jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, u prostorijama Centra za zdravo starenje u ulici Maršala Tita 12, u četvrtak, 10. oktobra 2019. godine upriličena je dodjela pomoći za 47 porodilja – stanovnica središnje sarajevske općine.

Riječ je o projektu Općine Centar koji se provodi od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 150.000 KM.

Ovom prilikom su 22 porodilje koje su postale majke po prvi put dobile po 200 KM, 19 porodilja po 300 KM za rođenje drugog djeteta, a njih 6 po 400 KM po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta.

- OGLAS -

U ime načelnika dr. Nedžada Ajnadžića prisutne je pozdravio njegov savjetnik Osmo Babić kazavši da je pomaganje porodiljama dugogodišnja praksa Općine Centar, a djeci i njihovim roditeljima poželio je dobro zdravlje i sreću.

-Nama je drago da na svijet dolazi nova snaga, roditelje treba stimulisati i mi iz godine u godinu to pokušavamo. Danas uručujemo jednokratne pomoći za 47 porodilja. Voljeli bi da nas mladi ne napuštaju, da ostaju ovdje u našoj državi i da budu zadovoljni, istakao je Babić.

Ovaj projekat je samo jedna u nizu mjera koje poduzima ova lokalna zajednica kako bi poboljšala natalitet. S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u 2017. godini započela je i sa realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje.

Općina Centar će i u budućnosti nastaviti sa realizacijom projekata koji za cilj imaju poboljšanje nataliteta iako to nije u njenoj direktnoj nadležnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA