Ekonomija
Funta pala na novi najniži nivo od 1985. godine Funta je u odnosu na dolar dosegla novi najniži nivo u posljednjih 37 godina jer su nove službene maloprodajne brojke oslikale sumornu sliku britanske ekonomije.
#

Sterling je pao ispod 1,14 dolara na nekoliko sati u srijedu ujutro, gurnuvši ga ispod nedavnih najnižih vrijednosti i doveo ga do najgore tačke od 1985. godine, piše Standard.

30. godišnjica Crne srijede

Do pada je došlo nakon što su novoobjavljeni podaci o maloprodaji pokazali pad od 1,6 posto u avgustu, u poređenju sa padom od 0,5 posto koji su predviđali ekonomisti.

- Jutrošnja maloprodaja u Velikoj Britaniji nastavila je da pokazuje pogoršanu sliku potrošnje u Velikoj Britaniji, koja je više proizašla iz nastavka stabilnog opadanja od prošlog ljeta, a ne iz jedne mračne tačke podataka u prilično nestabilnoj seriji - rekao je Franćesko Pesole (Francesco), stručnjak za valute u ING i dodao:

- Ovo je bio posljednji važan podatak prije sastanka Banke Engleske u četvrtak.

Funta je u ranim popodnevnim satima povratila nešto vrijednosti, ali je i dalje trgovala oko 0,5 posto u odnosu na dolar, kupujući nešto više od 1,14 dolara. Izgubila je 0,3 posto u odnosu na euro, a trgovalo se i za nešto više od 1,14 eura.

Pad je uslijedio na 30. godišnjicu Crne srijede, kada je Velika Britanija morala da se povuče iz Evropskog mehanizma deviznog kursa (ERM). ERM je dizajniran da osigura da kursevi između evropskih valuta ostanu stabilni.

 Snaga dolara

Vlade i centralne banke morale su osigurati da njihova valuta ne varira za više od 6 posto u odnosu na njihove evropske susjede. Velika Britanija nije uspjela.

Vrijednost funte brzo je opadala i vlada Džona Mejdžora (John Major) potrošila je milijarde pokušavajući da je podrži.

Ali nisu mogli pratiti trgovce valutama koji su očajnički željeli prodati funte. Na kraju je vlada morala da se povuče iz ERM-a, nešto što je narušilo reputaciju Konzervativne stranke u upravljanju ekonomijom godinama.

Sterling je mjesecima slab u odnosu na dolar, uglavnom zbog snage američke valute.

Euro je također bio na višedecenijskom najnižem nivou u odnosu na dolar.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.