2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Održan “konstruktivan i pozitivan” sastanak o zaplijenjenom iranskom tankeru

Gibraltarski premijer Fabian Pikardo (Picardo) razgovarao je danas s iranskim zvaničnicima o situaciji s tankerom “Grace 1”.

Kako je saopćio njegov portparol, sastanak je bio “konstruktivan i pozitivan”.

– Premijer se sastao jučer u Londonu s iranskim zvaničnicima da bi raspravljali o pitanjima vezanim za zapljenu tankera “Grace 1” i zatražio deeskalaciju napetosti – izjavio je portparol, ne pružajući bilo kakve detalje o rezultatima razgovora.

- OGLAS -

Inače, tanker su ranije ovog mjeseca zaplijenili britanski marinci i gibraltarska policija, a vrhovni sud Gibraltara danas je produžio zapljenu iranskog tankera na 30 dana.

Zvanični London sumnjiči tanker da je bio na putu ka Siriji da bi tamo isporučio naftu kršeći sankcije EU protiv Sirije.

Zvanični Teheran je negirao optužbu da nosi naftu Siriji i krši evropske sankcije te je osudio, kako je saopćeno, piratski čin prema tom brodu, koji nosi 2,1 milion barela sirove nafte.

Podsjetimo, otkad je tanker zaplijenjen, vlasti Gibraltara uhapsile su i ispitale četiri indijska oficira, člana posade broda, i pustili ih bez optužbi.

Zaustavljanje tankera pojačalo je diplomatske tenzije između Irana i zapadnih država, nastale otkad su se Sjedinjene Američke Države povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskoj nafti i ponovo uvele sankcije toj azijskoj državi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA