Ekonomija
ILO: Zaštitite radnike i sada i nakon izolacije Međunarodna organizacija rada upozorava da bi moglo doći do drugog vala virusa bez odgovarajućih zaštitnih mjera za radnike koji se vraćaju na posao.
# AFP

Međunarodna organizacija rada upozorava da bi moglo doći do drugog vala virusa bez odgovarajućih zaštitnih mjera za radnike koji se vraćaju na posao.

Kako se povećava pritisak na zemlje da ublaže svoja ograničenja u vezi s izolacijom, Međunarodna organizacija rada (ILO) pozvala je vlade da preduzmu akcije za sprečavanje i kontrolu COVID-19 na radnom mjestu, uz aktivno uključenje i dijalog s poslodavačkim i radničkim organizacijama.

Svi poslodavci moraju unaprijed izvršiti procjene rizika i osigurati da radna mjesta prethodno ispunjavaju stroge kriterije zaštite na radu, kako bi umanjili rizik za radnike koji su izloženi virusu COVID-19, kaže ILO.

Bez takvih kontrola zemlje se suočavaju s veoma realnim rizikom od ponovnog oživljavanja virusa. Uvođenjem potrebnih mjera smanjiće se rizik od drugog vala zaraze koji se može dogoditi na radnom mjestu.

„Danas su najvažniji sigurnost i zdravlje naše cjelokupne radne snage. Suočeni s valom zarazne bolesti, način na koji sada štitimo naše radnike jasno govori koliko su bezbjedne naše zajednice, i koliko će naša preduzeća biti otporna kako se razvija ova pandemija“, rekao je generalni direktor ILO-a, Guy Ryder.

„Samo primjenom mjera sigurnosti i zaštite zdravlja na radnom mjestu možemo zaštititi živote radnika, njihovih porodica i šire zajednice, osigurati kontinuitet rada i ekonomski opstanak“, dodao je Ryder.

Mjere kontrole rizika se posebno trebaju prilagoditi potrebama radnika na prvoj liniji pandemije. Tu spadaju zdravstveni radnici, srednje medicinsko osoblje, ljekari i radnici koji pružaju pomoć u hitnim slučajevima, kao i oni koji prodaju prehrambene proizvode, i koji rade u službama za održavanje čistoće.

ILO je također naglasio potrebe najugroženijih radnika i preduzeća, posebno onih u neformalnoj ekonomiji, migranata i radnika u domaćinstvima. Mjere zaštite tih radnika trebale bi uključivati, između ostalog, obrazovanje i obuku o sigurnim i zdravim radnim praksama, besplatno pružanje lične zaštitne opreme po potrebi, pristup javnim zdravstvenim uslugama i alternative za egzistenciju.

"Na Svjetski dan zaštite na radu, pozivam sve zemlje da osiguraju dobro definirane, dostojanstvene i sigurne uslove rada za sve zdravstvene radnike", rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO.

„Pandemija COVID-19 naglasila je hitnu potrebu za snažnim nacionalnim programima za zaštitu zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika, medicinskih radnika, radnika koji pružaju pomoć u hitnim slučajevima, i mnogih drugih radnika koji rizikuju živote u naše ime“, rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO. "Na Svjetski dan zaštite na radu, pozivam sve zemlje da osiguraju dobro definirane, dostojanstvene i sigurne uslove rada za sve zdravstvene radnike", istakao je.

Kako bi se osigurao siguran povratak na posao i izbjegli daljnji prekidi rada, ILO preporučuje:

• Mapiranje opasnosti i procjena rizika od zaraze u odnosu na sve radne operacije i nastavak njihove procjene nakon povratka na posao.

• Usvajanje mjera kontrole rizika prilagođenih svakom sektoru i specifičnostima svakog radnog mjesta i radne snage. Oni mogu uključivati:

  - Smanjivanje fizičkih interakcija između radnika, izvođača radova, kupaca i posjetilaca i poštovanje fizičkog distanciranja kada se dogodi bilo koja interakcija.

 - Poboljšanje ventilacije na radnom mjestu.

 - Redovito čišćenje površina, osiguravajući da su radna mjesta čista i higijenska, te osiguravanje odgovarajućih objekata za pranje i sanitarnu zaštitu.

• Obezbjeđivanje lične zaštitne opreme (LZO) radnicima tamo gdje je to potrebno i bez ikakvih troškova.

• Osiguravanje rješenja za izoliranje sumnjivih slučajeva i praćenje svakog kontakta.

• Pružanje podrške za mentalno zdravlje osoblja.

• Obuka, edukacija i informativni materijali o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu, uključujući pravilnu higijensku praksu i upotrebu bilo koje kontrole na radnom mjestu (uključujući LZO).

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.