Ekonomija
Indijka proglašena najboljom preduzetnicom na svijetu Kiran Mazumdar Šo, koja se nalazi na čelu kompanije "Bicon" iz Indije, nedavno je proglašena za svjetsku preduzetnicu 2020. godine, od strane EY.
# Agencija

Kiran Mazumdar Šo, koja se nalazi na čelu kompanije "Bicon" iz Indije, nedavno je proglašena za svjetsku preduzetnicu 2020. godine, od strane EY.

Time je postala tek druga žena pobjednica u ovoj kategoriji, a treća osoba iz Indije.

Kako se navodi, nagrada se odnosi na one poslovne ljude koji "rade na poboljšanju kvaliteta života u svim zajednicama, širom svijeta".

Kiran je svoju, sada već imperiju, osnovala davne 1978. godine, a fokus je u startu stavila na farmaceutske inovacije koje bi značile ne samo Indiji, već cijeloj planeti. Firma se primarno bavi bio-enzimima koji imaju široku primenu.

"Biocon" je odigrao važnu ulogu u razvijanju pristupačnih doza insulina, koje koriste milioni ljudi. Takođe, proizveli su lijekove protiv raka, artritisa i drugih oboljenja.

Posluju u više od 120 zemalja svijeta, zapošljavaju oko 10.000 ljudi i imaju godišnje prihode u visini od 800 miliona dolara.

Kiran je najpre proglašena za EY preduzetnicu godine u Indiji, a sada je pobijedila i na svjetskom nivou, u "borbi" protiv 46 kolega.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.