Ekonomija
Investicioni plan EK predviđa devet milijardi evra za Zapadni Balkan Evropska komisija predstaviće ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan vrijedan devet milijardi evra koji treba da pomogne regionu u usklađivanju privreda sa privredom Unije i stvaranju jačih regionalnih veza.
#

Komisija se obavezuje da obezbijedi devet milijardi evra iz IPA fondova u periodu od 2021. do 2027. godine za privredno usklađivanje regiona sa EU prvenstveno kroz investicije i podršku konkurentnosti, inkluzivnom rastu, održivom povezivanju kao i zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Prema planu u koji je N1 imao uvid, šest milijardi evra od ukupne sume su namijenjeni za investicije u sektorima transporta, energetike, digitalizacije, poljoprivrede, zdravstva i obrazovanja u svim zemljama regiona, 1,5 milijardi je odvojeno za privatni sektor a preostalih 1,5 milijardi za obrazovne sisteme.

Komisija je ocijenila da je pandemija koronavirusa nanijela ogromnu štetu privredama regiona koje, i prije njenog izbijanja, nisu bile usklađene sa Evropskom unijom i dodala da ovaj plan treba da podstakne dugoročni oporavak i dovede do održivog razvoja. Zemlje regiona, po ocjeni Komisije, moraju da sprovedu reforme da bi se približile jedinstvenom tržištu Unije.

Predstavljeni plan treba da oslobodi privredne potencijale regiona i njegove značajne mogućnosti za ekonomsku saradnju i trgovinu unutar regiona.

Komisija smatra da treba uspostaviti novi sistem garancija za Zapadni Balkan kroz koji bi moglo da se potencijalno obezbijedi investicije vrijednosti do 20 milijardi evra. Prema navodima Komisije, prioriteti u sprovođenju ovog plan su bolje povezivanje privreda regiona, što zahtijeva snažnu volju zemalja regiona za sprovođenje reformi, jačanje regionalne privredne integracije i razvoj jedinstvenog regionalnog tržišta zasnovanog na zakonodavstvu EU.

Među prioritetima su i upravljanje otpadnim vodama i tranzicija energetskog sektora sa uglja na obnovljive izvore energije. Komisija je upozorila na loše upravljanje zemljama regiona i ograničeni napredak u rješavanju problema na polju vladavine zakona i u borbi protiv korupcije. Ona smatra da je neophodna saradnja unutar regiona i sa EU u borbi protiv pranja novca, terorizma, ekstremizma, trgovine ljudima i ilegalnom trgovinom oružjem kao i švercu migranata.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.