Ekonomija
Japanske kompanije pojačale proizvodnju zamrzivača za cjepivo Japanske tvrtke pojačano proizvode zamrzivače za skladištenje i dostavu cjepiva protiv covida-19 kako bi pripremile teren za vladin program cijepljenja, koji počinje u februaru.
# AFP

Japanske tvrtke pojačano proizvode zamrzivače za skladištenje i dostavu cjepiva protiv covida-19 kako bi pripremile teren za vladin program cijepljenja, koji počinje u februaru.

Vladin program cijepljenja teče sporo i sučeljen je s logističkim preprekama koje bi ga mogle dodatno zakočiti i zakomplicirati realizaciju plana o cijepljenju velike većine građana prije početka priprema Olimpijskih igara, upozoravaju stručnjaci i dužnosnici.

Tokio bi krajem februara trebao početi cijepiti građane Pfizerovim cjepivom, a prioritet će biti medicinski radnici. Zbog ovisnosti o inozemnim proizvođačima Japan zaostaje za većinom velikih zemalja koja su već počela sa cijepljenjem.

Dodatne teškoće stvara zahtjev vlade da cjepiva mora testirati domaći regulator.

Tako je u međuvremenu odlučio intenzivirati proizvodnju super-zamrzivača kako bi riješio bar jedan od ozbiljnih logističkih problema u distribuciji cjepiva.

Posao su provjerili, između ostalih, proizvođaču medicinske opreme PHC Holdings Corporationu, koji je od januara udvostručio proizvodnju u tvornici u prefekturi Gunma.

Iako im vlada još nije dostavila konkretne narudžbe, PHC je priopćio da se u njihovim zamrzivačima može čuvati cjepivo Pfizer, koje se mora držati na temperaturi od minus 75 Celzijevih stepeni.

“Svakako ćemo ispuniti svoju dužnost i isporučiti naše proizvode kako bi se suzbio novi koronavirus”, rekao je predstavnik za odnose s javnošću PZZ-a Chisato Hirata.

Kompanije koje prevoze lijekove priopćile su svojedobno Reutersu da možda neće biti dovoljno posebnih spremnika za transport Pfizerovog cjepiva.

Dužnosnici su tek krajem prošle godine počeli provjeravati imaju li dovoljno spremnika i suhog leda za pakiranje cjepiva, rekao je izvor u vladi.

Proizvođač potrošačke elektronike Twinbird proizvodi i prijenosne zamrzivače i izvijestio je da je udvostručio broj radnika i udesetorostručio mjesečnu proizvodnju, na 4.000 zamrzivača.

U januaru Moderna Takeda Pharmaceutical, najveći japanski proizvođač lijekova, koji pribavlja dozvole i uvozi Modernino cjepivo, naručio je od Twinbirda 5.000 zamrzivača.

“Mi u Twinbirdu dobit ćemo priliku da se pridružimo hladnom lancu cjepiva (protiv covida-19)”, naglasio je predsjednik kompanije Shigeaki Nomizu.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.