Ekonomija
Kineski Xiaomi tuži američka ministarstva financija i obrane Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi podigao je tužbu protiv Ministarstva financija i Ministarstva obrane SAD-a, kojom traži poništenje odluke američke vlade o svome uvrštenja na listu komunističkih i vojnih firmi
# Unsplash

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi podigao je tužbu protiv Ministarstva financija i Ministarstva obrane SAD-a, kojom traži poništenje odluke američke vlade o svome uvrštenja na listu komunističkih i vojnih firmi, izvijestio je Xiaomi na korporacijskim web stranicama.

“Tužbu smo podnijeli 29. siječnja na sudu Distrikta Columbia protiv Ministarstva obrane i Ministarstva financija Sjedinjenih Država. Uvjereni smo da je odluka da nas se uvrsti na popis kineskih komunističkih vojnih tvrtki neopravdana. Radi zaštite interesa korisnika u svijetu, partnera, zaposlenika i dioničara, tražimo od suda da odluku proglasi nezakonitom i poništi je”, kaže se u Xiaomijevoj objavi.

Sredinom siječnja američko ministarstvo obrane proširilo je popis kineskih tvrtki koje djeluju u Sjedinjenim Državama, koje su, prema Washingtonu, povezane s kineskom vojnom industrijom. Na popis je tada uvršteno devet entiteta, uključujući Xiaomi.

Xiaomi niječe bilo kakve veze s kineskom vojnom industrijom.

Kineska tvrtka osnovana je 2010. godine i trenutno je jedna od četiri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu. Inicijalnu javnu ponudu dionica obavila je 2018. godine na berzi u Hong Kongu. Tijekom protekle godine cijena joj je porasla za 180 posto. Krajem decembra prošle godine tržišna kapitalizacija Xiaomija prvi je put premašila 100 milijardi dolara.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.