Ekonomija
Koldžo: Ima i nešto što se zove moralna obaveza Općina Novo Sarajevo, u namjeri da pomogne u blažavanju posljedica pandemije koronavirusa, postigla je ugovore s 34 privredna subjekta s njenog područja o sufinansiranju zapošljavanja 38 nezaposlenih osoba.
# Fena

Općina Novo Sarajevo, u namjeri da pomogne u blažavanju posljedica pandemije koronavirusa, postigla je ugovore s 34 privredna subjekta s njenog područja o sufinansiranju zapošljavanja 38 nezaposlenih osoba.

To će realizirati u programu sufinansiranja zapošljavanja „Posao za sve“, kao jednoj od 14 mjera koje se realiziraju putem javnih poziva u Programu ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica stanja nesreće.

Ugovore s predstavicima privrednih subjekata potpisao je danas općinski načelnik Nedžad Koldžo. Izjavio je da Novo Sarajevo, kao nijedna lokalna zajednica, želi pomoći građanima i privrednim subjektima na ovaj način koji nije u opisu njenih nadležnosti.

- Ima i nešto što se zove moralna obaveza - rekao je Koldžo i dodao da je Novo Sarajevo, zahvaljujući i čvrstoj finansijskoj politici, u prilici da pomogne kad treba.

Privredni subjekti kojima će Općina iz budžeta sufinansirati obaveze za plaće novozaposlenih odabrani su na osnovu javnog poziva, pojasnio je načelnik. Osim novih zapošljavanja, cilj je pomoći tim poslodavcima da održe djelatnost. Uvjet je bio da nisu otpuštali radnike i da su ispunjavali javne obaveze.

Poslodavcima s kojima su potpisani ugovori Općina Novo Sarajevo će refundirati mjesečno u godini dana ukupno 700 KM po novouposlenoj osobi za cijelu ili dio isplate bruto plaće, doprinosa i naknada.

Koldžo je zahvalio odabranim privrednim subjektima za povjerenje i obećao da će Općina biti iskren i pouzdan partner u realizaciji ovog projekta.

Po načelnikovim riječima, ta općina realizira ili je već realizirala sve što je obećano u posljednjih deset godina.

U provođenju procedura za realizaciju projekta "Poso za sve" značajno je pomogla Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.