15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Sa protesta u Beogradu okupljeni građani zatražili konkretne mjere protiv zagađenja vazduha

Nekoliko stotina građana okupljeno na “Protestu za čist vazduh” zatražilo je večeras u Beogradu da državne institucije donesu kratkoročne, ali i dugoročne mjere protiv zagađenja vazduha koji danima pogađa glavni grad, ali i druga mjesta u Srbiji.

Protest u organizaciji Inicijative “Ne davimo Beograd” održan je ispred Skupštine Beograda, a skoro svi okupljeni građani su nosili zaštitne maske.

Vladimir Radojičić iz Inicijative “Ne davimo Beograd” podsjetio je da je prošlo skoro tri meseca kada su uputili zahtjeve Gradu Beogradu i Vladi Srbije da preduzme konkretne mjere kako bi se zagađenje vazduha spriječilo, te dodao da je skoro 14.000 ljudi potpisalo njihovu peticiju o tom pitanju.

- OGLAS -

“(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić nas je uveravao da on nema vremena time da se bavi, uveravao da biramo između vazduha i crkavice koju on naziva životni standard”, ocijenio je Radojičić.

On je upitao i gdje je i zašto se nije oglašavao ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan, uz ocjenu da su ga na kraju građani “natjerali da se oglasi i optuži građane za stanje zagađenja”.

“Zgroženi smo prebacivanjem odgovornosti na građane. Mi želimo konkretne mere. Ukoliko niste sposobni da rešite problem, izađite iz zgrade (Skupštine Beograda), i iz Vlade Srbije, pa ćemo mi rešiti problem”, dodao je Radojičić.

Profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladimir Đurđević istakao je da se rješenjima niko nije bavio, iako je problem zagađenja vazduha prisutan godinama.

On je ocijenio i da nije opravdanje za zagađenje to što su se saobraćaj i industrija razvili, jer su u brojnim razvijenijim državama problemi sa zagađenjem mnogo manji.

Nakon protestne šetnje do Vlade Srbije gdje su ponovo predali svoje zahtjeve, predstavnici Inicijative “Ne davimo Beograd” su pozvali građane da 29. januara dođu na “Marš za čist vazduh” koji će biti održan u više gradova Srbije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA