Ekonomija
Košarac: Federacija BiH usporava proces izvoza konzumnih jaja u EU Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pozvao je nadležne institucije u entitetu Federacija BiH da dostave neophodne podatke kako bi BiH bio odobren program kontrole salmonele
#

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u entitetu Federacija BiH da intenziviraju aktivnosti i dostave neophodne podatke kako bi BiH bio odobren program kontrole salmonele, što je uslov za odobravanje izvoza konzumnih jaja u Evropsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

"Ovaj program podrazumijeva smanjenje broja zaraženih životinja na godišnjem nivou i računa se na nivou BiH, no zbog činjenice da uzorkovanje nije provedeno na svim farmama u Federaciji BiH, trenutno to nije moguće provesti", saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Košarac je pozdravio aktivnosti koje je entitet Republika Srpska realizovalo na ovom planu, ali i "izrazio zabrinutost zbog činjenice da Federacija BiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU".

"Nedopustiva je tromost nadležnih institucija Federacije BiH u ovom slučaju. Njihova obaveza je da završe svoj dio posla, ali to nisu uradili. Takvo ponašanje usporava naša nastojanja i potrebu da domaćim privrednicima omogućimo izlazak na tržište EU i zaštitimo domaću proizvodnju", poručio je Košarac.

Naglasio je da su u međuvremenu ispunjeni ostali uslovi EU u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja iz BiH.

"Očekujem i apelujem na nadležne institucije Federacije BiH da u promptnom roku dostave kompletan izvještaj o službenim kontrolama i uzorkovanjima na svim farmama. To je ključni korak u otvaranju evropskog tržišta za naše proizvođače i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta", naveo je Košarac.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.