1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Marković: Ne napadamo crkve i manastire

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti nije usmjeren ni protiv jedne vjerske zajednice, javlja Anadolu agency (AA).

On je najavio da će učestvovati u skupštinskoj raspravi kada predlog zakona bude na dnevnom redu.

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba Crnoj Gori, kao što ga ima svaka demokratska država. Ne samo u regionu već i Evropi. Stari Zakon je na snazi iz 1977. godine. Danas je sasvim drugačiji kontekst. Potreban je državi i donosimo ga u najboljem interesu i u skladu sa evropskim standardima”, rekao je Marković novinarima nakon dodjele 17 doktorskih stipendija crnogorskim studentima.

- OGLAS -

Komentarišući navode predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i dijela opozicije da se predlogom zakona ugrožava crkvena imovina, Marković je rekao da Vladin predlog nije usmjeren ni protiv jedne vjerske zajednice niti vjernika, već je u interesu slobode vjeroispovijesti i uvjerenja.

“Nijedna crkva niti manastir nije napadnut, niti ćemo tamo koračati da taj prostor osvojimo. U crkvenim i vjerskim objektima i dalje će se služiti vjerski obredi i to će i dalje biti mjesta za vjernike ali se moraju obavljati u skladu sa zakonima. Pitanje imovine mora biti riješeno a nama ne pada na pamet da uzimamo tuđu imovinu”, istakao je Marković.

On je pojasnio i da zakon predviđa da će vjerske zajednice imati mogućnosti da dokažu svoje vlasništvo ako postoji spor o njemu i ono će se rješavati u skladu sa zakonskom procedurom. Skupština bi o predlogu zakona trebala da raspravlja do kraja godine. Crnogorski premijer kazao je da je predlaganje zakona bila jedna od programskih obaveza Vlade i da, kako je rekao, nije izvučen iz fioke.

“Učestvovaću u radu parlamenta na ovu temu da razbijemo sve tabue i da skrivene političke namjere i skriveni politički marketing razobličimo, za ono što je realna potreba društva i svakog vjernika. Ne očekujem da će biti sporna podrška u parlamentu, ali to ne znači da će biti tako”, kazao je premijer.

Osim doktorskih stipendija, na današnjoj svečanosti ministarka nauke Sanja Damjanović je uručila i grantove za inovativne projekte i simbolične nagrade najuspješnijim naučnicima. Ona je kazala da je ministarstvo do sada dijelilo gotovo 3,5 miliona eura sredstava za doktorske stipendije, grantove za inovativne projekte i strateška partnerstva u sprovođenju pred-akceleracijskog programa inovativnih startapa. Ona je kazala da ministarstvo novčanim pomaganjem želi da istakne izuzetan inovativni potencijal pojedinaca i stimuliše njihov dalji razvoj kao i učešće u međunarodnim programima za nauku, inovacije i tehnološki razvoj.

“Znamo da naša zemlja ima izuzetne ljude. Hvala svima koji su pružili partnerstvo i prihvatili poziv za saradnju”, kazala je Damjanović.

U ime dobitnika grantova za inovativne projekte obratio se dr Marko Simeunović ističući da Crna Gora posjeduje izuzetne istraživače i značajan potencijal čiji fokus treba usmjeriti na patente i komercijalizaciju potencijalnih rješenja. On je pozvao na saradnju sve naučne i inovativne institucije u Crnoj Gori i biznis zajednici.

U ime stipendista zahvalila se Neda Bošković koja je ukazala na značaj programa stipendiranja doktorskih istraživanja i istakla da upravo to može dovesti do konkretnih rezultata koji mogu definisati razvojni put Crne Gore.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA