Ekonomija
Lira dostiže rekordno nizak nivo, ali dionice rastu nakon pobjede Erdogana Lira je pala na rekordno nizak nivo dok se zemlja bori s velikom krizom rasta troškova života i iscrpljenim deviznim rezervama.
#

Turska lira je pala na rekordno nizak nivo nakon drugog kruga izbora i ponovnog izbora predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Turska valuta je u ponedjeljak oslabila na 20,01 za dolar.

No, turske dionice su, s druge strane, porasle kako je Erdogan ušao u treću deceniju vlasti s referentnim indeksom BIST-100 koji je porastao za 3,5 posto, a bankarskim indeksom za više od 1 posto.

Lira je pala na rekordno nizak nivo dok se zemlja bori s velikom krizom rasta troškova života i iscrpljenim deviznim rezervama.

U toku kampanje Erdogan je obećao da će smanjiti inflaciju koja će pasti ispod 10 posto i potaknuti ekonomski rast. Poruku je ponovio u svom pobjedničkom govoru kasno u nedjelju.

No, neki analitičari predviđaju negativne ekonomske posljedice. Smanjenje kamatnih stopa koje je tražio Erdogan izazvalo je devalvaciju turske lire krajem 2021. godine i dovelo inflaciju do 24-godišnjeg maksimuma od 85,5 posto prošle godine.

On je tvrdio da više kamatne stope uzrokuju inflaciju, dok centralne banke širom svijeta podižu stope kako bi smanjile rast cijena.

Ekonomija Turske, koja se također potresla nakon razornih potresa početkom godine, bila je veliki teret u pogledu Erdoganove perspektive za reizbor.

Erdogan je branio svoju ekonomsku politiku, uvjeravajući Turke da će investicije, proizvodnja, izvoz i eventualni suficit na tekućem računu povećati bruto domaći proizvod Turske.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.