Ekonomija
LUK donosi jedinstven sistem grijanja i hlađenja
Toplotne pumpe donose značajne uštede energije
Lider na tržištu i zastupnik poznatih svjetskih brendova, kompanija LUK među prvim je u BiH predstavila novi sistem grijanja i hlađenja, toplotne pumpe.

Toplotna pumpa je uređaj pomoću kojeg se toplotna energija iz jedne sredine prenosi u drugu. Za taj prenos toplotne energije troši se mnogo manja energija od prenijete, čime se obezbjeđuje visoko efikasno grijanje i hlađenje te priprema tople potrošne vode.

“U vremenu kada racionalnije trošimo novčana sredstva važno je voditi računa o nabavci energenata za zagrijavanje objekta. Pri projektovanju prostora želimo učiniti boravak prijatnim, a troškove grijanja i hlađenja što nižim. Optimalnim rješenjem se smatra niskoenergetski objekat, što znači da isti treba imati ugrađene kvalitetne prozore, termofasadu, te instalirano podno ili zidno grijanje.” – ističe Eldar Višnjić, voditelj LUK tima za ključne kupce i projektnu podršku.

Svjesni sve veće zagađenosti zraka i potrebe građana za energetski efikasnim rješenjima, LUK u saradnji sa provjerenim svjetskim brendovima Mitsubishi Electric Electric i Midea nudi podršku prilikom projektovanja, odabira najoptimalnijeg rješenja, instalacije toplotne pumpe, te postprodajne podrške i servisiranja.

Toplotne pumpe najveću efikasnost postižu na (novim) objektima visokog stepena termo izolacije, gdje je gubitak toplote iz prostora najmanji. Toplotna pumpa čak i pri vanjskim temperaturama ispod 0°C može izvući toplinu iz okolnog zraka, a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak -28°C, čime je zajamčeno funkcioniranje sistema bez obzira na poziciju objekta i vanjsku temperaturu. “Prvi korak u projektiranju vašeg novog sistema grijanja i hlađenja jeste proračun toplotnih gubitaka prostora, kako biste saznali kolika je energetska potreba vašeg objekta. U skladu sa navedenim radi se odabir toplotne pumpe, pri čemu se kapaciteti toplotnih pumpi kreću od 4 do 30 kW, zavisno o jačini sistema koji investitor odabere”, navodi Eldar Višnjić.

Nakon proračuna energetskih potreba objekta pristupa se definisanju sistema grijanja i hlađenja, te izboru potrebne opreme. U ovoj je fazi bitno da naglasite koje funkcionalnosti želite od sistema (samo potrošna topla voda, grijanje i potrošna topla voda ili grijanje, hlađenje i potrošna topla voda). Preporuka stručnjaka je da toplotnu pumpu iskoristite za sve energetske potrebe objekta jer time smanjujete visinu investicije te povećavate komfor korištenja. “Kako je riječ o obnovljivom izvoru energije visoke efikasnosti, početna investicija nešto veća u odnosu na klasične sisteme grijanja, što opravdava smanjena potrošnju energenata, a na taj načn ostvarujete povrat investicije. Okvirni utrošak električne energije za dobro izolirani objekt površine 120 m² je 2 do 4 puta manji kada poredimo zagrijavanje objekta toplotnom pumpom u odnosu na električni kotao za isti period”, zaključuje Višnjić.

Za više informacija o sistemu toplotnih pumpi u subotu 15.1. pratite emisiju Uzbuđenje na Face TV u kojoj će Eldar Višnjić odgovoriti na sva pitanja o funkcionalnostima i prednostima toplotnih pumpi.

Ako planirate projekte koji podrazumijevaju ugradnju sistema za grijanje i hlađenje na raspolaganju vam je “LUK tim za projektnu podršku” koji čine mašinski inžinjeri sa svim potrebnim znanjima i primjenjivim iskustvom. Tim za projektnu podršku vam stoji na usluzi za izbor optimalnog rješenja za vaš prostor, procjenu investicije, preporuku za izvođača radova i servis. Posjetite ili pozovite najbližu LUK poslovnicu za sve dodatne informacije ili se informišite na www.luk.ba.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.