Ekonomija
Njemačka će u prvoj polovici 2021. dati 22 milijarde eura pomoći tvrtkama Njemačka očekuje da će od januara do juna 2021. godine isplatiti do 22 milijardi eura financijske pomoći tvrtkama i samozaposlenima zbog pandemije koronavirusa.
# AFP

Njemačka očekuje da će od januara do juna 2021. godine isplatiti do 22 milijardi eura financijske pomoći tvrtkama i samozaposlenima zbog pandemije koronavirusa.

Njemački paket pomoći u studenom za nadoknadu tvrtkama koje su pogodile restriktivne mjere iznosit će 14 milijardi eura, otkrio je izvor upoznat s temom. Vlada je prvotno očekivala da će platiti 10 milijardi eura.

Vijeće gospodarskih savjetnika njemačke vlade očekuje da će se njemačko gospodarstvo smanjiti manje nego što se isprva očekivalo zahvaljujući uspješnijem ljetu, no drugi val koronavirusa dodatno je poremetio očekivani rast za 2021. godinu.

U sklopu novog paketa pomoći tvrtke mogu dobiti do 200 hiljada eura mjesečno da bi plaćale fiksne troškove poput najma, a samostalni poduzetnici mogu dobiti do 5 hiljada eura.

Njemačka ima dovoljno fiskalne moći za dodatnu financijsku pomoć ako će to biti potrebno, rekao je u četvrtak njemački ministar financija Olaf Scholz.

Njemačka se ove i iduće godine planira zadužiti za 300 milijardi eura, no mora pažljivo razmotriti koje mjere imaju smisla, dodao je Scholz.

Think-tank Bruegel iz Bruxellesa procjenjuje da je Njemačka tvrtkama i građanima u obliku nepovratnih sredstava dala oko 8,3 posto svog BDP-a, nešto manje od SAD-a koji je dao oko 9,1 posto.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.