3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Cavusoglu u sjedištu OIC-a: Milioni muslimana su uz Palestince

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu izjavio je da milioni muslimana u svijetu čuju glas Palestinaca i da ih podržavaju u njihovoj borbi za slobodu, nezavisnost i okončanje okrutne izraelske okupacije i izolacije, javlja Anadolu Agency (AA).

U sjedištu Organizacije islamske saradnje (OIC) obilježena je 50. godišnjica osnivanja te organizacije, a u ime Azijske grupe prisutnim se obratio šef turske diplomacije Cavusoglu.

“Selamim svu djecu, žene i muškarce Palestince koji koračaju za slobodu Gaze i pružaju herojski otpor okupaciji i nehumanoj izolaciji. Milioni muslimana vas čuju i uz vas smo“, kazao je Cavusoglu.

- OGLAS -

On je podsjetio da je Turska ostala privržena prioritetima iz deklaracije OIC-a od prije pola stoljeća i da je od 2016. do 2019. godine bila predsjedatelj te organizacije.

“Turska od prve sjednice OIC-a, koja je održana u marokanskom Rabatu, konstantno zagovara neophodnost zajedničke borbe za oslobađanje Jerusalema, okončanje izraelske okupacije na svim arapskim teritorijama i uspostavu nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa Jerusalemom kao glavnim gradom“, poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je kazao da je OIC ostvario dosta uspjeha i da je njegova zadaća da štiti prava svih muslimana u svijetu. Naglasio je posebnu neophodnost borbe za očuvanje prava muslimanskih manjina u svijetu i borbe protiv islamofobije.

On je kazao da je OIC druga najveća međunarodna organizacija na svijetu te je dodao da je njen rad i dalje važan za prevazilaženje podjela i nesuglasica koje postoje unutar islamskog svijeta.

“Uprkos našim međusobnim razlikama, uspjeli smo ostvariti akciono zajedništvo na mnogim pitanjima. Uvjereni smo da će temeljne vrijednosti naše vjere, poput mira, tolerancije i zajedništva, pomoći u prevazilaženju problema koje imamo. Danas u Džedi kao velika porodica proslavljamo 50 godina naše saradnje“, poručio je Cavusoglu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA