-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Rusija poslala pomoć Italiji u borbi protiv širenja koronavirusa

Rusija poslala pomoć Italiji za borbu protiv širenja koronavirusa od posljedica kojeg je u toj zemlji umrlo 4.825 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da je ekspertski tim iz Rusije otputovao u Italiju, a da je poslana i pomoć u medicinskoj opremi.

U saopćenju se navodi da je avionima iz Moskve u Italiju otputovalo osam medicinskih timova virologa, epidemiologa i drugih stručnjaka, a da je poslana i veća količina medicinske opreme potrebne za suzbijanje širenja virusa.

- OGLAS -

Riječ je o ruskim stručnjacima koji su učestvovali i u borbama suzbijanja virusa svinjske gripe, ebole i drugih epidemija.

Pomoć je poslana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin jučer telefonom razgovarao s italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio na većinu zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima portala “Worldometer“, koronavirusom je dosad u svijetu zaraženo 317.298 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je najmanje 13.642 osoba.

Izliječeno je 95.942 oboljele osobe, a trenutno je na liječenju 207.714 zaraženih, među kojima su 10.142 osobe u teškom stanju.

Epidemijom su najteže pogođene Italija sa 4.825 smrtnih slučajeva, zatim Kina sa 3.261 umrlih, Španija sa 1.725 umrlih i Iran u kojem je od posljedica zaraze preminulo 1.685 ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA