5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

Punkt u Centru doprinio sigurnosti, skratio vrijeme dolaska medicinskih ekipa

Služba hitne medicinske pomoći u Centru Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo pružila je dosad stanovništvu centralne gradske općine 3.087 intervencija, u okviru čega je obavljeno 5.844 usluga.

Pod tim se, među ostalim, podrazumijeva obrade povreda, previjanje rana, EKG, aplikacija kisika, davanje infuzije, postavljanje urinarnog katetera…

– Tokom sedam mjeseci obavljena je i 2.881 kućna posjeta ljekara, s pratećim timom. U istom periodu obavljeno je 766 medicinskih transporta, naglo oboljelih i povrijeđenih, pacijenata do bolnice – navode iz Općine Centar.

- OGLAS -

Direktor Adem Zalihić, u ime JU ‘Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, navodi u informaciji koju je dostavio Općini Centar da je punkt u Centru doprinio sigurnosti življenja stanovništva općine Centar, ali i kvaliteti rada medicinsko-terenskih ekipa, zbog skraćenja vremena dolaska na mjesto incidenta.  

Punkt hitne medicinske pomoći u Mis Irbinoj ulici broj 20 otvoren je u maju prošle godine. Općina Centar ustupila je prostor na korištenje za potrebe te službe, te izdvojila 10.000 KM za nabavku medicinske i druge neophodne opreme. Nabavljen je kombi i dva motocikla s pratećom opremom (koferi sa nosačima), za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA