Ekonomija
Ryanair smanjuje kapacitete za petinu zbog ograničenja putovanja Irska zrakoplovna kompanija Ryanair izvijestila je u petak da će u oktobru smanjiti kapacitete za petinu budući da su europske vlade naprasno počele ograničavati putovanja kako bi suzbile pandemiju koronavirusa.
# AFP

Irska zrakoplovna kompanija Ryanair izvijestila je u petak da će u oktobru smanjiti kapacitete za petinu budući da su europske vlade naprasno počele ograničavati putovanja kako bi suzbile pandemiju koronavirusa.

„Ograničenja i mjere vlade EU-a usmjerene na zaustavljanje širenja koronavirusa” potkopavaju spremnost potrošača da rezerviraju putovanja, objasnio je najveći europski zrakoplovni prijevoznik.

Ryanair je i u augustu najavio 20-postotno smanjenje kapaciteta, a ovom je prilikom optužio irsku vladu da drži zemlju „zaključanom poput Sjeverne Koreje”.

Dublin je uspostavio „nakaradan” sustav karantene, odredivši da putnici iz većine zemalja, među kojima neke imaju niže stope zaraze od Irske, moraju u samoizolaciju na 14 dana, tvrde u Ryanairu.

Uz potporu također irskog prijevoznika Aer Lingusa, Ryanair je tužio irsku vladu zbog ograničenja, koja neće biti usklađena sa smjernicama EU-a do sredine listopada.

Odvjetnici koji zastupaju vladu rekli su u srijedu Visokom sudu da mjere nisu obvezne.

Vlada je u četvrtak isključila Italiju i Grčku iz „zelene liste” zemalja po dolasku iz kojih putnici ne moraju u samoizolaciju, a uvrstila je na nju Njemačku, navodi Reuters.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.