Ekonomija
Sarajevo postaje “šoping meka” Sarajevo bi uskoro moglo postati prava „šoping meka“, sa nekoliko velikih tržnih centara, hotela i visokih, modernih zgrada koji se grade ili čija je izgradnja planirana. Riječ je o investicijama ukupne vrijednosti nekoliko stotina miliona eura
#

Sarajevo bi uskoro moglo postati prava „šoping meka“, sa nekoliko velikih tržnih centara, hotela i visokih, modernih zgrada koji se grade ili čija je izgradnja planirana. Riječ je o investicijama ukupne vrijednosti nekoliko stotina miliona eura, piše BiznisInfo.

Ove investicije skoncentrisane su na prostor novijeg dijela grada, s obzirom da je tu ima više slobodnih parcela. Ovo su neke od njih:

Delta ulaže 90 miliona eura
Srbijanski biznismen Miroslav Mišković namjerava početi s izgradnjom šoping centra u Sarajevu koji bi mogao biti najveći u BiH.

Mišković je prije nekoliko dana izjavio da će u februaru boraviti u Sarajevu gdje ima “jednu fantastičnu lokaciju gdje će početi izgradnja šoping mola u vrijednosti od oko 90 miliona eura”.

BiznisInfo je pisao da Miškovićeva Delta ima nekretnine kod Stupske petlje (formalno Općina Ilidža). Riječ je o šoping centru koji će privući posjetioce iz cijelog regiona.

  / 

Capital Holding gradit će na mjestu Doma penzionera
Veliki tržni centar trebao bi biti izgrađen pored hotela Radon Plaza, na mjestu devastiranog Doma penzionera.

Podsjetimo da je ova parcela u oktobru prodata kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM. Generalni direktor Amjad Alrez tada otkrio je za BiznisInfo planove ove kompanije.

– Objekat će biti srušen a na njegovom mjestu gradićemo veliki tržni centar, hotel i poslovnu zgradu – kazao nam je Alrez.

  / 

Kongresni centar – šoping mol ispod tri kule
Još jedan veliki trgovački centar mogao bi biti izgrađen pored zgrade RTV doma na Alipašinom polju. Naime, na ovom mjestu planirana je gradnja takozvanog Kongresnog centra Sarajevo.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić rekao je da će početkom ove godine godine, u januaru ili februaru, Općina raspisati međunarodni javni poziv investitorima za ovaj projekat u vrijednosti između 300 i 400 miliona KM.

Kako je BiznisInfo pisao, kompleks će sadžavati hotel, stambeno-poslovne zgrade, šoping centar, veliki trg, garažu i druge sadržaje, i drastično će promijeniti izgled cijelog Sarajeva, a ne samo Alipašingo polja. Sarajevo bi implementacijom ovog plana prvi put dobilo toranj viši od 40 spratova.

Kada je riječ o šoping centru, on će se prostirati velikim dijelom parcele a na njemu će biti izgrađene tri stambene kule.

  / 

Bingo gradi veliki tržni centar
Kompanija Bingo, lider na domaćem tržištu, uveliko gradi svoj najveći maloprodajni centar u Sarajevu.

Bingo centar gradi iza RTV doma, pored naselja Miljacka. Otvaranje se očekuje ove godine.

  / 

Planovi Belamionixa
Zanimljiva je i parcela koju je nedavno kupila kompanija Belamionix iz Brčkog, također u Novom Gradu, kod novog kružnog toka u Briješću.

Riječ je o velikoj parceli, a Belamionix je jedna od najvećih domaćih maloprodajnih kompanija. Nisu se izjasnili šta će graditi na ovoj parceli.

 

  / 

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.