15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

U Yakutiji temperatura se može spustiti do -60 stepeni

 Meteorolozi kažu da će hladnoća potrajati barem do kraja mjeseca i upozoravaju: u regiji temperatura bi se mogla spustiti na 60 stepeni, javlja euronews.ru.

– Glavno pravilo je da ne smijete mirno stajati. Hodaj, hodaj i hodaj najvažnije je pravilo. Sve ostalo je toplo kad sekrećete.

Nei  kažu da ih hladnoća ne plaši, a mraz je djeci samo radost. Škole u mnogim područjima otkazale su nastavu dok se ne dogodi relativno zagrijavanje.

- OGLAS -

– Utvrđena hladnoća na teritoriji republike je, u principu, normalna pojava, ali u proteklih 14 godina, odnosno od 2006. godine, nije bilo tako jake zime na teritoriji Jakutije, – kaže šef hidrometeorološkog centra Jakutskog odjela za hidrometeorologiju i monitoring okoliša Tatiana Marshalik.

Ovako hladno vrijeme posebna je glavobolja za vozače. Vozači su prisiljeni pokretati motor nekoliko puta noću kako bi ugrijali automobil i pokrivali ih posebnim pelerinama, koje se u narodu zovu “Nataša”.

– Kad pokrijem auto, ugasim ga. Na samom alarmu postavljen je tajmer. Ako se temperatura, na primjer, spusti na minus 10, tada se aktivira automatsko pokretanje. Motor se zagrijava i zaustavlja. Odnosno, tajmer po noći proizvodi oko dvije autorune, rekao je jedan od stanovnika Jakutije.

Saha-Jakutija je najveća regija u Rusiji. Ovdje su naselja koja se nazivaju sjevernim polovima hladnoće – Oymyakon i Verkhoyansk.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA