20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Predsjednik EP u Sobranju: Odlaganje datuma je zastoj, a ne historijska greška

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) David Sasoli poručio je danas poslanicima u Sobranju Sjeverne Makedonije da je odlaganje datuma za početak pregovora samo jedan istorijski zastoj, a ne istorijska greška.

Dodao je da na tu stvar treba da se gleda sa optimizmom, jer je riječ o maloj blokadi kada se radi o otvaranju pristupnih pregovora i rekao da ne žale zbog toga što su promijenili ustavno ime države, jer to omogućava pristupanje evroatlantskim savezima.

“Napravili ste veliki napor, čak ste promijenili ustavno ime, ali nemojte da žalite zbog toga. To je bila mnogo važna stvar kojom treba da se ponosite, koja treba da pokaže vašu hrabrost i koja će omogućiti ne samo da tražite pregovore i članstvo, već i da pristupite evroatlantskim savezima. Ovo je odlučujući korak koji pokazuje evropskim institucijama da ste spremi na zajedničk put sa nama”, rekao je on u parlamentu Sjeverne Makedonije

- OGLAS -

On je istakao da mu predstavlja veliku čast to što se nalazi u parlamentu Sjeverne Makedonije za vrijeme njegove prve posjete jednoj zemlji van EU.

“Ovdje sam da vam kažem da delimo vaše razočaranje, ta razočaranja su i naša, jer smo ubijeđeni da imamo zajedničku bidućnost, a ona se zove Evropska unija. Postoje određene teškoće koje treba da prevaziđemo, ali treba da gledamo sa optimizmom i da završimo ovu fazu, što će omogućiti da Sjeverna Makedonija počne pregovore sa EU”, rekao je predsjednik Evropskog parlementa. 

Prije govora pred poslanicima Sasoli se, drugog dana posjete Skoplju, sreo sa predsjednikom parlamenta Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem i šefovima poslaničkih grupa.

Predsjednik EP se juče sastao sa premijerom i predsjednikom Sjeverne Makedonije, Zoranom Zaevom i Stevom Pendarovskim.

.  

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA