Ekonomija
Španski Rovi proizvodit će sastojke za cjepivo protiv covida-19 Španska farmaceutska kompanija Rovi objavila je u ponedjeljak da će proizvoditi aktivne sastojke za Modernino cjepivo protiv covida-19, proširujući dosadašnji sporazum o punjenju cjepiva u ampule sastojcima dopremljenima iz Švicarske.
# Getty Images

Španska farmaceutska kompanija Rovi objavila je u ponedjeljak da će proizvoditi aktivne sastojke za Modernino cjepivo protiv covida-19, proširujući dosadašnji sporazum o punjenju cjepiva u ampule sastojcima dopremljenima iz Švicarske.

Rovi će novom proizvodnom linijom u tvornici u Granadi proširiti kapacitete koji će mu omogućiti proizvodnju aktivnih tvari za do 100 miliona doza cjepiva godišnje.

Prema sporazumu, dio Moderninog cjepiva više neće morati putovati stotine kilometara kroz Europu da bi se punio u tvornici u Španiji u vlasništvu farmaceutske firme Lonza.

Lonzina švicarska proizvodnja do sada se slala Roviju na „punjenje i doradu“ ili u francuski pogon švedskog proizvođača lijekova Recipharm, napominje Reuters.

Gotove vakcine isporučivat će se Europi, Kanadi, Južnoj Koreji, Japanu i drugim zemljama, uz izuzetak SAD-a.

Kompanija nije objavila iznos ulaganja u novu proizvodnu liniju. Lonza je priopćila da ju je svaka nova proizvodna linija stajala oko 70 miliona švicarskih franaka (76 miliona dolara) i da je svaka zaposlila 60 do 70 radnika.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.