Ekonomija
Spotify otpušta skoro 200 zaposlenih Novu rundu smanjenja broja zaposlenih rezova u svom podcast odjelu Spotify provodi nakon opsežne runde otkaza u januaru i rezanja radnih mjesta u oktobru prošle godine.
#

Švedski digitalni glazbeni servis Spotify objavio je danas da će otpustiti otprilike 200 zaposlenih ili oko dva posto svoje radne snage, u sklopu nastojanja da promijeni način na koji upravlja partnerstvom s "vodećim podcasterima diljem svijeta".

Novu rundu smanjenja broja zaposlenih rezova u svom podcast odjelu Spotify provodi nakon opsežne runde otkaza u januaru i rezanja radnih mjesta u oktobru prošle godine. 

U 2020. godini Spotify je u svijetu imao ukupno 8.359 zaposlenika, od čega je njih 4.332 bilo u SAD-u, prema podacima koje je kompanija dostavila Američkoj komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC).

"Svi otpušteni dobit će izdašne otpremnine"

Potpredsjednik Spotifya Sahar Elhabashi najnovija otpuštanja je najavio u dopisu zaposlenicima. Svi otpušteni dobit će "izdašne otpremnine", rekao je Elhabashi.

"Proširujemo naše partnerske napore s vodećim podcasterima iz cijelog svijeta s prilagođenim pristupom, optimiziranim za svaku emisiju i kreatora" Taj temeljni zaokret omogućit će nam bolju podršku zajednici kreatora. Međutim, to zahtijeva prilagodbu; tokom proteklih nekoliko mjeseci naš tim višeg rukovodstva blisko je surađivao s odjelom ljudskih resursa kako bi odredili optimalnu organizaciju za ovo sljedeće poglavlje”, naveo je.

U protekle tri godine Spotify je ogromna sredstva utrošio na proširenje podcast jedinice. Od 2020. potrošio je 493 miliona eura na četiri različite akvizicije u segmentu podcasta, prema podacima dostavljenima SEC-u.

Spotify je također sklopio značajne sponzorske ugovore s istaknutim osobama poput vojvotkinje od Sussexa Meghan i američkog komičara, komentatora MMA borbi i podcastera Joea Rogana.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.