10 C
Sarajevo
23.04.2024

NATO izvori : Strani vojnici ostaju u Afganistanu nakon majskog roka

Međunarodne trupe planiraju ostati u Afganistanu i nakon majskog roka o povlačenju predviđenog u sporazumu talibanskih pobunjenika sa Sjedinjenim Državama, saopćila su četiri visoka zvaničnika NATO-a, što  bi moglo eskalirati napetosti s talibanima koji traže potpuno povlačenje.

-Uslovi se još nisu stekli. S novom američkom administracijom bit će trezvenosti u američkoj politici, osjećaj brzog povlačenja koji je prevladavao bit će ponovo razmotren, i mogli bismo vidjeti mnogo više ukalkuliranu izlaznu strategiju – izjavio je jedan zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti teme, prenosi Reuters.

Administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa potpisala je sporazum sa talibanima početkom prošle godine koji predviđa povlačenje stranih vojnika u zamjenu za ispunjavanje određenih sigurnosnih garancija od strane talibanskih pobunjenika.

- OGLAS -

Trump je pozdravio sporazum u kojem nije uključena afganistanska vlada, kao okončanje dvodecenijskog rata. On je smanjio broj američkih vojnika za 2.500 u ovom mjesecu, što je najniži nivo od 2001.

Planovi toga šta će se desiti nakon aprila koji se sada razmatraju najvjerovatnije će biti vodeća tema ključnog sastanka NATO-a u februaru, saopćili su izvori iz NATO-a.

Administracija Joa Bidena, koji je naslijedio Trumpa 20. januara, pokrenula je razmatranje mirovnog sporazuma prethodne administracije.

Portparol Pentagona izjavio je da talibani još nisu ispunili svoje obaveze ali da je Washington ostao predan mirovnom procesu i da još nije odlučio o budućem broju trupa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA