7 C
Sarajevo
25.04.2024

Vojnici pucali na prosvjednike u Mjanmaru, u gradovima raspoređeni tenkovi

Uz masovne prosvjede širom zemlje, vojska je suočena i sa štrajkom državnih službenika u sklopu pokreta građanskog neposluha protiv puča 1. veljače koji je svrgnuo civilnu vladu predvođenu Aung San Suu Kyi.

Vojnici su raspoređeni po elektranama u pokrajini Kachin na sjeveru Mijanmara, što je dovelo do sukoba s prosvjednicima, koji vjeruju da je vojsci u planu isključiti struju.

Sigurnosne snage pucale su kako bi rastjerale prosvjednike ispred jedne tvornice u Myitkyini, glavnom gradu pokrajine Kachin, pokazala je snimka emitirana uživo na Facebooku, iako se na njoj ne vidi koriste li gumene metke ili pravo streljivo.

- OGLAS -

Dva novinara, zaposlenika The 74 Media, koji je uživo emitirao s mjesta sukoba, uhićeni su s još trojicom novinara, stoji u objavi na Facebooku.

Navečer su se pojavila oklopna vozila u Yangonu, Myitkyini i Sittweu, glavnom gradu države Rakhine, pokazale su snimke uživo koje su lokalni mediji emitirali preko interneta. To je prvo veliko uvođenje oklopnih vozila u zemlju od puča.

Zapadna veleposlanstva – Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i 11 drugih država pozvale su u nedjelju sigurnosne snage da se “suzdrže od nasilja nad demonstrantima i civilima koji prosvjeduju zbog svrgavanja njihove legitimne vlade”.

Vladu i vojsku nije bilo moguće dobiti za komentar na situaciju.

Hunta je naredila državnim službenicima da se vrate na posao. Vojska je provodila masovna noćna uhićenja, a u subotu si je dala široke ovlasti za zadržavanje ljudi i pretres privatnog vlasništva.

Stotine radnika na željeznicama pridružile su se u nedjelju prosvjedima u Yangonu, čak i nakon što im je policija naredila povratak na posao. Policija je bila prisiljena otići zbog masovnih okupljanja bijesnih prosvjednika, stoji u izravnom prijenosu Myanmar Now.

Richard Horsey, analitičar iz Međunarodnog kriznog stožera sa sjedištem u Mijanmaru, rekao je da mnoge vladine službe ne rade, javlja N1.

“Vojska može utjecati na vitalne funkcije, odnosno zamijeniti inženjere i liječnike, ali ne i kontrolore elektroenergetskih mreža te rad središnje banke”, rekao je.

Stanovnici Mjenamara rekli su u noći na ponedjeljak da je internet u prekidu nakon još jednog dana masovnih prosvjeda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA