13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Koh se vratila na Zemlju nakon 11 mjeseci u svemiru, novi rekord za žene

Kristina Koh provela je u svemiru 328 dana i spustila se na kosmodrom u stepama Kazahstana u centralnoj Aziji u 9:12 po GMT-u.

S njom su se prizemljile i njene kolege Luka Parmitano iz Evropske svemirske agencije, kao i ruski kosmonaut Aleksandar Skvorcov.

Dan 28. decembar bio je 41-godišnjoj Kohovoj 289. proveden u svemiru, čime je premašila rekord koji je držala takođe američka austronautkinja (288 dana).

- OGLAS -

Inženjerka Koh već se upisala u istoriju kao učesnica prve “ženske” svemirske šetnje koju je u oktobru 2019. obavila s Džesikom Meir, biologom mora.

Dva dana prije povratka na Zemlju, Kristina Koh je u intervjuu za NBC rekla da će joj najviše nedostajati “mikrogravitacija”.

“Toliko je zabavno biti na mjestu na kojem možeš skakati s poda do plafona kad god to zaželiš”, rekla je uz smijeh.

Koh je potukla rekord koji je držala Pegi Vitson (59), koja je izvela tri svemirske misije, ali je istakla da će Vitson uvek ostati njena “heroina”, njena “mentorica”.

Koh sanja da “će nadahnuti buduću generaciju istraživača” svemira.

Prva žena koja je poletela u svemir bila je sovjetska kosmonautkinja Valentina Tereškova. Njen let 1963. godine upisan je u istoriju kao prva svemirska misija koju je obavila jedna žena sama.

Međutim, otkako lansira stručnjake na ISS, Rusija je slala samo muškarce u svemir sa izuzetkom Elene Serove 2014.

Dvije kosmonautkinje danas su poslanice u Dumi (donjem domu ruskog parlamenta) izabrane na listi vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA