Ekonomija
UPFBiH: Mjere Vlade FBiH ohrabrujuće, ali nedovoljne Predložene mjere Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa neuporedivo su bolje od ranijeg prijedloga i ohrabrujuće su, ali nedovoljne, smatraju iz Udruženja poslodavaca FBIH
# Agencija

Predložene mjere Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa neuporedivo su bolje od ranijeg prijedloga i ohrabrujuće su, ali nedovoljne, smatraju iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH).

S ciljem zaštite života i zdravlja zaposlenih i očuvanja radnih mjesta, iz UPFBiH pozivaju Vladu FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH na potpisivanje privremenog socijalnog sporazuma kojim će se omogućiti slanje ljudi na čekanje i osigurati isplata plaća na način da svi snose dio tereta, srazmjerno snazi - radnici najmanje, poslodavci više, a vlade najviše, saopćeno je iz UPFBiH.

- Insistiramo da se hitno preusmjere sva budžetska sredstva, osim onih namijenjenih za plaće uposlenih, vanbudžetske fondove, zdravstvenu zaštitu, PIO/MIO, socijalnu zaštitu i slično, za umanjivanje efekata krize izazvane pandemijom koronavirusa - naglašavaju iz UPFBiH.

Smatraju da su predložene mjere samo početkak djelovanja u pravcu stabilizacije privrede i saniranja posljedica pandemije koronavirusa.

- Mjere će se morati mijenjati i usklađivati sa daljnjim razvojem situacije u BiH, okruženju i svijetu. Podržavamo selektivnost u primjeni mjera, uz uslov da kompanije koje se nalaze u stanju ekonomske ugroženosti ne mogu računati na pomoć ukoliko otpuštaju radnike - naglašavaju iz UPFBiH. 

Kao nedostatak u predloženim mjerama navode da se ne uzima u obzir pogoršanje situacije na terenu, niti dužina trajanja krize.  Naglašavaju da se sa setom mjera koje će pomoći privredi moraju uključiti i niži nivoi vlasti, uzimajući u obzir podjelu nadležnosti.

- Insistiramo da se hitno stavi u funkciju Koordinacioni odbor za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, koji mora što prije početi operativno djelovati. Također, tražimo da se hitno definiraju procedure i primjenjuju mjere koje je donijela Vlada FBiH - navode u saopćenju.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.