Ekonomija
Uređivanje domova u pandemiji podiglo dobit IKEE Vlasnik brenda namještaja IKEA izvijestio je u utorak o većoj godišnjoj dobiti budući da su kupci u pandemiji koronavirusa više trošili na uređivanje doma.
# AFP

Vlasnik brenda namještaja IKEA izvijestio je u utorak o većoj godišnjoj dobiti budući da su kupci u pandemiji koronavirusa više trošili na uređivanje doma.

U fiskalnoj godini koja je završila u augustu ukupna dobit prije oporezivanja porasla je 13 posto, na 2,02 milijarde eura, objavila je skupina Inter IKEA.

U prethodnoj fiskalnoj godini porasla je pet posto.

Neto dobit porasla je 16,9 posto, na 1,73 milijarde eura.

Kompanija najveći dio prihoda ostvaruje od prodaje robe primateljima franšize a u fiskalnoj godini završenoj u kolovozu ukupni su joj prihodi pali šest posto, na 23,6 milijardi eura, zbog Covida-19 i privremenog zatvaranja trgovina u vrijeme pandemije.

Nakon što su trgovine ponovo otvorene, potražnja je porasla.

Glavni financijski direktor Inter IKEA-e Martin van Dam kazao je da je prodaja snažno rasla i u septembru i u oktobru, prvim mjesecima nove fiskalne godine, nakon „fantastičnog oporavka“ u razdoblju od juna do augusta.

Zalihe su smanjene zbog poremećaja u nabavi i dostavi u pandemiji i naknadnog oporavka potražnje. Na kraju augusta bile su 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U sljedećim mjesecima kompanija će se fokusirati na bolju dostupnost robe za maloprodaju, nakon poremećaja u lancu opskrbe, istaknuo je financijski direktor.

„Moramo se pobrinuti da trgovine dobivaju dovoljno proizvoda kako bi bile uspješne“, rekao je Van Dam.

Inter IKEA proizvodi otprilike desetinu robe a ostatak kupuje od dobavljača.

U početnim fazama pandemije tri od četiri trgovine IKEA-e bile su privremeno zatvorene, u prosjeku na sedam sedmica a otprilike deset posto ponovno je zatvoreno zbog novih mjera kojima vlade nastoje zaustaviti drugi val pandemije.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.