-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Njemačka prozvala Srbiju i Hrvatsku zbog negiranja genocida i zločina u BiH

Stalni predstavnik Njemačke u UN-u Christoph Heusgen bio je šokiran izvještajem koji je visoki predstavnik Valentin Inzko jučer podnio u Vijeću sigurnosti UN-a.
 

Tokom svog obraćanja, Heusgen je naglasio da su ga naročito šokirali dijelovi izvještaja koji se odnose na negiranje zločina iz prošlosti, negiranje genocida, nedostatak odgovornosti za veličanje zločinaca, kao i nedostatak pomirenja.

Potom je visokom predstavniku postavio nekoliko pitanja.

– Kao prioritet naveli ste poštivanje vladavine zakona. Šta ćete konkretno uraditi u tom pogledu? Šta namjeravate poduzeti kako bi se spriječilo daljnje negiranje genocida i ratnih zločina u BiH – upitao je Heusgen Inzka.

- OGLAS -

Od visokog predstavnika također je želio znati šta konkretno namjerava poduzeti vezano za implementaciju presude u predmetu „Sejdić – Finci“, koju je Evropski sud u Strazburu donio prije skoro deset godina.

– Koje instrumente imate na raspolaganju i šta ćete nam u tom pogledu reći kad se ovdje vratite za pola godine – pitao je Heusgen.

Naglasivši da ni nakon godinu dana od izbora BiH nema formiranu državnu vlast, pozvao je sve bh. političke lidere na spremnost na kompromise kako bi se što je brže moguće formirala vlast.

– To je noćna mora koju smo proživljavali i ranije. Iako BiH nekako funkcioniše, ne mogu se provoditi zakoni i usvajati budžet. BiH je u zastoju, a čak se može reći i da nazaduje. Nešto se mora poduzeti kako bi se zaustavio odljev mozgova – potcrtava Heusgen.

Poručuje da je zaista teško biti beznadežan za BiH slušajući u kakvoj se situaciji nalazi i šta sve proživljava.

– Želim zamoliti i predstavnike Srbije i Hrvatske, koji će nam se kasnije obratiti, da nam kažu kako se oni namjeravaju boriti protiv veličanja zločinaca, negiranja genocida i kako to namjeravaju kažnjavati – dodaje Heusgen.

D.K.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA