11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Snažne eksplozije odjekuju Tripolijem dok u Berlinu traje konferencija o Libiji

 Snažne eksplozije odjeknule su u glavnom gradu Libije Tripoliju i iznad južnih kvartova grada se izdiže gusti oblak dima, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik snaga lojalnih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije Abdul Malik al-Medeni za AA je kazao da su nelegitimne snage odane Khalifi Haftaru prekršile primirje i granatirale južne kvartove Tripolija.

On je kazao da su vladine snage odgovorile na napade i stavile situaciju pod kontrolu.

- OGLAS -

Haftarovi separatisti granatirali su i naftne tankere u mjestu Hallatata, a sporadične eksplozije i dalje odjekuju jugom Tripolija.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2011. godine i svrgavanja Muammara Gaddafija s vlasti. Od tada traju tenzije između dva suprotstavljena tabora. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Khalifa Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Haftarove separatističke snage od aprila prošle godine izvode napade s ciljem zauzimanja Tripolija.

Na poziv lidera Turske i Rusije Erdogana i Putina u Libiji je 12. januara uspostavljeno primirje.

Upravo danas u glavnom gradu Njemačke u Berlinu se održava međunarodna konferencija koja je okupila brojne svjetske lidere u pokušaju da uspostave trajno primirje u Libiji i pokrenu proces političkog rješavanja krize na bazi očuvanja teritorijalne cjelovitosti te zemlje.

Domaćini Berlinske konferencije kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres dočekali su učesnike samita na ulazu u sjedište njemačke vlade.

Na konferenciji, između ostalih, učestvuju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Rusije Vladimir Putin, francuski predsjednik Emmanuel Macron te egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi i premijeri Velike Britanije i Italije Boris Johnson i Giuseppe Conte.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA