7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Novorođena beba u Kini zaražena Corona virusom

 Novorođenoj bebi u Pekingu dijagnostifikovan je koronavirus samo 30 sati nakon rođenja, što je čini najmlađom osobom zaraženom tim virusom zabilježenom do sada.

Beba je rođena 2. februara u Wuhanu, gradu u središnjem dijelu Kine u kojem je prvobitno virus i dijagnosticiran.

Majka djeteta bila je pozitivna na virus, ali nije jasno kako se bolest prenijela na bebu – dok je bila u maternici, ili nakon rođenja.

- OGLAS -

Mali broj djece zaražen je virusom, koji je do sada ubio 563 osobe i zarazio 28.018 osoba, najveći broj njih u Kini.

Beba, koja je bila teška 3,25 kg pri rođenju,  je u stabilnom stanju i pod nadzorom.

Medicinski stručnjaci kažu da bi to mogao biti slučaj zaraze još u maternici.

– To nam je skrenulo pažnju da se koronavirus može prenijeti s majke na dijete – kazao je glavni doktor Odjela za novorođenčad bolnice Wuhan Children Zeng Lingkong za Reuters.

No, postoji mogućnost i da je dijete zaraženo nakon rođenja zbog bliskog kontakta s majkom.

– Sasvim je moguće da je beba dobila virus vrlo konvencionalno – udisanjem kapljica virusa koje su došle od majke koja je kašljala – kazao je za Business Insider epidemiolog s Univerziteta u Kolumbiji Stephen Morse.

Vrlo malo djece pozitivno je na koronavirus što je bio slučaj i s ostalim epidemijama koronavirusa u novijoj historiji, uključujući SARS i MERS.

U izvještaj časopisa Američke medicinske asocijacije (JAMA) navodi se da je najveći broj zareženih pacijenata u dobi između 49 i 56 godina, i dodaje da su slučajevi kod djece “bili rijetki”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA