Biznis
U BiH cijene evropske, a plaće balkanske Kako bi bilo da su nam plaće evropske, a cijene balkanske?
#

Iako je cijena brašna sve viša, kako kažu domaći mlinari, zbog sve skuplje nabavne cijene pšenice u Srbiji i Mađarskoj, naši pekari tvrde da do poskupljenja hljeba, peciva i pekarskih proizvoda neće doći ako ne dođe do drastičnog povećanja cijene brašna.

 

U pojedinim banjalučkim pekarama domaći hljeb dostiže cijenu od marku i po, međutim kako kažu u udruženjima potrošača, cijene hljeba i pekarskih proizvoda je izuzetno teško upratiti zbog neuređenog tržišta, pa se tako hljeb može naći i za 0,70 KM pa nadalje. Ono što bi zaintrigiralo svakog građanina je šta mi to plaćamo za 0,70 KM, ali i za 1,50 KM? Varaju li nas na gramaži, poturaju li nam za 0,70 KM u suštini kiflu umjesto hljeba? Na putu smo ka Evropskoj uniji s cijenama, i cijene hljeba su nam sve više evropske, a plate balkanske, te bi najavljeni i očekivani rast plaća u RS-u svakako opravdao pojedina poskupljenja. Osim toga što bi povećanje plaća eventualno opravdalo rast pojedinih cijena namirnica, veće plaće su i jedini način da se mladi ljudi zadrže u ovoj zemlji.

 

Dok pojedinci za “bijeli hljeb” dobijaju pozamašne novčane iznose, običnim građanima ne preostaje ništa drugo, nego samo da se nadaju da im na trpezarijskom stolu neće zafaliti kriška bijelog hljeba i da im neće preostati samo mrvice.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.