Ekonomija
Cijene nafte ispod 43 dolara, trgovce brine veća ponuda i upitna potražnja Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržitšima ispod 43 dolara, zakočene većom libijskom proizvodnjom i zabrinutošću za opskrbu zbog opetovnog skoka broja zaraženih koronavirusom.
#

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržitšima ispod 43 dolara, zakočene većom libijskom proizvodnjom i zabrinutošću za opskrbu zbog opetovnog skoka broja zaraženih koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima za isporuke u prosincu bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,62 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,88 dolara.

Trgovci pozorno prate vijesti o širenju zaraze koronavirusom. Broj zaraženih u svijetu premašio je u ponedjeljak 40 miliona, pokazuju Reutersovi izračuni, a rastući drugi val u Europi i Sjevernoj Americi rezultirao je novim mjerama zatvaranja, iako različitog obuhvata.

U takvom su se okruženju ministri članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica na jučerašnjem sastanku ministarskog odbora (JMMC) obavezali poduprijeti tržišta nafte.

Do kraja godine ograničavat će proizvodnju

OPEC + zasada nije odustao od dogovora prema kojem će do kraja godine ograničavati proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno i povećati je od januara za dva miliona barela dnevno.

"Oporavak potražnje neravnomjeran je... Danas je usporio zbog drugog vala koronavirusa, ali još nije potpuno splasnuo", naglasio je na jučerašnjem sastanku ruski ministar energetike Aleksander Novak.

Promatrači OPEC-a, uključujući analitičare američke banke J.P. Morgan, nagađali su da bi OPEC+ zbog slabih izgleda za potražnju mogao odgoditi povećanje proizvodnje.

“Sastanak JMMC-a u ponedjeljak iznevjerio je nade tržišta da će se odustati od planiranog povećanja proizvodnje u siječnju s obzirom na sve lošije okruženje za potražnju", zaključili su analitičari JBC Energyja.

Libija je zbog oružanih sukoba bila izuzeta od smanjenja i sada povećava proizvodnju koja je bila blokirana od siječnja.

Proizvodnja na najvećem polju Šarara obnovljena je 11. oktobra i sada iznosi oko 150.000 barela dnevno, što odgovara otprilike polovini nekadašnjih kapaciteta, saznaje se iz dva izvora u naftnom sektoru.

Očekuje se da će 24. oktobra biti pokrenuto još 70.000 barela dnevno proizvodnih kapaciteta na tom polju.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u ponedjeljak iznosila 41,38 dolara i nije se znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.