Ekonomija
Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale ispod 43 dolara Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara zbog zabrinutosti da će nagli rast broja novozaraženih, posebice u SAD-u, zakočiti oporavak potražnje za energentima.
# EPA

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara zbog zabrinutosti da će nagli rast broja novozaraženih, posebice u SAD-u, zakočiti oporavak potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 44 centa

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,66 dolara. Na američkom je tržištu bila u minusu 53 centa, kliznuvši na 40,10 dolara.

"Cijene nafte danas su pale zbog zabrinutosti da će rast novih slučajeva zaraze koronom u SAD-u ograničiti oporavak potražnje za gorivima", objavila je banka RBC.

U 16 američkih država došlo do rekordnog rasta novih slučajeva zaraze

Šesnaest američkih država izvijestilo je o rekordnom rastu broja novih slučajeva zaraze COVID-om 19 u prvih pet dana srpnja, navodi Reuters. Florida ponovno uvodi određena ograničenja gospodarstvu kako bi zaustavila rast broja zaraženih. Visoku stopu zaraze među testiranim građanima bilježe u proteklih tjedan dana i Kalifornija i Teksas, dvije najnaseljenije i ekonomski najvažnije američke države.

Novi slučajevi zaraze učestali su i u drugim dijelovima svijeta, poput Australije.

Pad cijena nije zapriječila ni vijest da je Saudijska Arabija u ponedjeljak podigla službene prodajne cijene nafte, što signalizira oporavak potražnje. Neki analitičari smatraju da će taj potez pojačati pritisak na ionako slabe rafinerijske marže.

Američko tržište zabrinuto i zbog zatvaranja cjevovoda Dakota Access

Američko tržište dodatno pritišće neizvjesnost zbog sudske odluke kojom je u ponedjeljak naloženo zatvaranje cjevovoda Dakota Access, najveće arterije koja prevozi sirovu naftu iz škriljačkog bazena Sjeverne Dakote do Srednjeg zapada i Meksičkog zaljeva. Sud je zatražio zatvaranje cjevovoda zbog zabrinutosti za okoliš.

Od tržišnih izvora u škriljevačkom pojasu Bakken saznaje se da će se zbog zatvaranja naftovoda kapaciteta 570.000 barela dnevno dok ne bude izrađena studija o utjecaju na okoliš, dio nafte vjerojatno preusmjeriti na željeznicu.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 43,54 dolara, što znači da je porasla 61 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

 
 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.