2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Načelnik Hadžibajrić uručio nagrade najuspješnijim osnovcima iz Starog Grada

Najuspješniji osnovci iz Starog Grada, njih dvadesetoro koji su osvojili prva mjesta na školskim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike i geografije, dobili su danas poklone i novčane nagrade Općine Stari Grad, a uručio im ih je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić. Takmičenja su održana u martu ove godine, ali usljed pandemije korona virusa i zaustavljanja redovnog nastavnog procesa u školama, učenicima nisu mogle biti podijeljene zaslužene nagrade.

“Školska takmičenja važan su dio obrazovnog procesa jer tako podstičemo našu djecu da uče, rade, trude se i budu još bolji. Mi obezbjeđujemo nagrade za učenike koji osvoje prva tri mjesta i to je naša dugogodišnja praksa, pored svih drugih vidova podrške našim školama i učenicima. Zbog pandemije korona virusa ove godine je i podjela nagrada kasnila, ali drago mi je što su danas ovdje sa nama i čestitam im na zasluženim pobjedama i njihovom trudu,” kazao je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

Na općinskim takmičenjima u školskoj 2019/2020. godini učestvovalo je 126 učenika iz šest starogradskih osnovnih škola, a održana su samo takmičenja iz matematike, fizike, informatike i geografije. Ostala takmičenja nije bilo moguće organizovati zbog pojave korona virusa.

- OGLAS -

Učenicima nedostajala škola, rado bi se vratili u klupe

Među najuspješnijim osnovcima u Starom Gradu su brat i sestra Faruk i Naila Ibrahimović, iz Osnovne škole „Saburina“. Faruk je završio VIII razred, a osvojio je prva tri mjesta na takmičenjima iz matematike, informatike i fizike i kazao kako mu je pobjeda važnija od nagrada. Naila je završila VII razred i prvi put se takmičila. „Osvojila sam prva mjesta iz matematike i informatike i iskreno nisam to očekivala s obzirom da sam se prvi put takmičila. Jako sam ponosna na svoj uspjeh i trudit ću se i dalje da budem što bolja“, kazala je Naida.

Pandemija korona virusa zaustavila je održavanje nastave u školama, a učenici bi se rado vratili u školske klupe.

„Bilo je teško nismo nigdje izlazili, jedino smo se ponekad igrali sa drugarima koji su tu blizu, ali to nije isto kao kad se ide u školu. Jako bih voljela vratiti se u školske klupe ali znam da pod ovim uslovima to nije moguće. Mislim da bi ipak bilo najbolje da imamo online školu,“ ispričala je Naila.

Harun Hebibović ove godine je završio IX razred u OŠ“Edhem Mulabdić“, a na takmičenjima je osvojio drugo mjesto iz fizike i matematike.

„Zahvaljujem se Općini koja je prepoznala naš rad i trud i danas nas nagradila. Plan mi je da sada upišem Elektrotehničku školu, a nakon toga ukoliko bude uslova i Elektrotehnički fakultet“, istakao je Harun, te dodao kako mu je drago što je ostvario ovakav uspjeh u jakoj konkurenciji. I Danis Fejzić, koji je završio VIII razred Osnovne škole „Vrhbosna“, zadovoljan je svojim rezultatima. On je na općinskom takmičenju iz fizike osvojio drugo, a iz matematike treće mjesto. „Za takmičenje treba puno rada i truda, ali sve to se na kraju isplati. Vrlo bitno je da lokalna zajednica u kojoj živim brine o obrazovanju, a novčane nagrade jako dobro dođu“, kaže Danis.

Podjela nagrada uz mjere zaštite

Za najuspješnije učenike osigurane su novčane nagrade u iznosu od 100 KM za osvojeno prvo mjesto, 70 KM za drugo, a 50 KM za osvojeno treće mjesto. Ovaj projekat Općina realizuje putem Službe za obrazovanje kulturu i sport, a prilikom organizacije današnje podjele nagrada poštovana su pravila i mjere za sprečavanje širenja virusa u cilju zaštite svih prisutnih. Svi učesnici nosili su zaštitne maske, na ulazu je izvršena dezinfekcija ruku, a prilikom sjedenja ispoštovana je obavezna fizička distanca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA