Ekonomija
Dobre vijesti za građane: Plin u FBiH pojeftinio za 9,6 posto Kad će se početi sa primjenom novih cijena?
#

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je usvojila zahtjev "Energoinvesta" za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine.

Današnjom odlukom Vlade FBiH, cijena prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala, tj. četvrti kvartal 2022. godine. Nove cijene će se primjenjivati retroaktivno od 1. januara 2023. godine.

Ranije su iz "Energoinvesta" svoj zahtjev Vladi FBiH obrazložili da su prodajnu cijenu gasa od strane "Gazprom Exporta" dobili zvanično i da je ona saglasno obračunu po gasnoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.

Uz to, došlo je i do značajne promjene još druga dva parametra koja učestvuju u formiranju cijene. "Energoinvest" je naveo kako je na sniženje cijene gasa utjecalo nekoliko faktora, kao što je pad cijena nafte na svjetskom tržištu, smanjenje potrošnje gasa u Evropi i relativno blaga zima.

"...a to je da su dva operatora transportnog sistema u RS, 'Gaspromet' Pale i 'Sarajevo Gas' Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta gasa za više od 50 posto za naredni period, a također je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022. u odnosu na januar 2023. godine", dodasli su iz "Energoinvesta".

Podsjećamo, Vlada FBiH je na sjednici iz oktobra prošle godine dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa, koja je iznosila 1095 KM po metru kubnom bez PDV-a. Tada je navedeno da povećanje cijene gasa nije moguće pokriti iz postojeće tarife i hitno je potrebna korekcija cijene u skladu sa aktuelnim dešavanjima na svjetskom tržištu, a s ciljem obezbjeđenja kontinuirane isporuke.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.