11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Solak: Ne paničariti, naše se zgrade ne mogu srušiti kao kule od karata

Kazao je to u izjavi rekao Fahrudin Solak , čelnik Civilne zaštite Federacije BiH, upitan za savjet građanima koji su uznemireni zbog učestalih zemljotresa koji se od jutros osjete u Bosni i Hercegovini.

„Ne treba trčati bez ikakvog cilja i aktivnosti. Ako je lakši zemljotres, skrivamo se pod čvrste prostore unutar stana, sklonimo se od prozora, lustera, ormara koji mogu pasti, komoda kojima se mogu otvoriti ladice… –kazao je Solak, objašnjavajući da, u slučaju da bude potrebno, izaći ispred objekata, te čekati upute nadležnih.

Sve to, podcrtava, treba učiniti bez strke, trčanja niz stepenice i sl… jer u takvim situacijama, u panici, dolazi do ozlijeda.

- OGLAS -

Kaže da je od jutros u kontaktu sa kolegama iz civilnih zaštita i drugih agencija,prenosi radiosarajevo. 

„Imajući u vidu da sistem gradnje u BiH, odnosno tadašnjoj u bivšoj Jugoslaviji promijenio poslije zemljotresa u Crnoj Gori i Skoplju, mnogo više se radi na sistemima utvrđivanja objekata. Naši objekti su znatno otporniji na zemljotrese ove jačine, negdje oko 5-6 stepeni po Rihteru. Iako su to jaki zemljotresi, naše zgrade ne mogu se složiti kao kule od karata, kao što smo vidjeli u Albaniji. Slično je bilo prije 20-ak godina u Turskoj, pa su i oni promijenili sistem gradnje“, kaže Solak.

Kako podcrtava, ako bi kolege iz Albanije zatražile pomoć, za to su spremni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA