Ekonomija
Dolar porastao prvi put nakon osam sedmica Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle je sedmice porasla, prvi put nakon osam sedmica pada, što se ponajviše zahvaljuje jačanju američke u odnosu na europsku valutu.
# Agencija

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle je sedmice porasla, prvi put nakon osam sedmica pada, što se ponajviše zahvaljuje jačanju američke u odnosu na europsku valutu.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,2 posto, na 93,24 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao 0,75 posto, na 105,80 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku pa je cijena eura skliznula 0,4 posto, na 1,1795 dolara.

Dolar je već duže vrijeme pod pritiskom zbog izuzetno labave monetarne politike američke centralne banke i golemih fiskalnih poticaja najvećem svjetskom gospodarstvu.

Stoga se većinu prošle sedmice njegova vrijednost prema košarici valuta kretala blizu najnižih razina u posljednjih 27 mjeseci pa se činilo da će oslabjeti i devetu sedmicu zaredom, što nije zabilježeno posljednjih 10-ak godina.

Tim više što situacija u američkom gospodarstvu nije baš impresivna, na šta je protekle sedmice podsjetio i zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke.

Pandemija koronavirusa "uvelike će utjecati na gospodarske aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom razdoblju te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom razdoblju", navodi se u zapisniku sa sjednice, na kojoj je Fed kamate ostavio nepromijenjene i poručio da je gospodarstvu i dalje potrebna monetarna podrška.

Čelnici Feda smatraju da su gospodarstvu još uvijek potrebni i fiskalni poticaji, s obzirom na to da se rast zaposlenosti u posljednje vrijeme usporava, nakon snažnog oporavka u junu i julu.

Ulagače ohrabrili američki, a razočarali europski gospodarski pokazatelji

Ipak, u petak je dolar ojačao jer su ulagače ohrabrili američki, a razočarali europski gospodarski pokazatelji.

Izvješće tvrtke Markit pokazalo je posustajanje oporavka eurozone u kolovozu zbog slabe potražnje u uslužnom sektoru u uvjetima daljnjeg rasta broja zaraženih koronavirusom.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u kolovozu za 3,3 boda u odnosu na srpanj, na 51,6 bodova.

"Čini se da najnovije procjene kolovoških PMI-ja u Francuskoj i Njemačkoj signaliziraju zastoj ekonomskih aktivnosti, posebno u uslužnom sektoru, gdje rast broja zaraženih možda prigušuje ekonomsku aktivnost", tumači Michael Hewson, analitičar u tvrtki CMC Markets.

S druge strane, PMI indeks poslovne aktivnosti u SAD-u porastao je u kolovozu s 50,3 na 54,7 bodova, najvišu razinu od veljače 2019. godine, što je potaknulo nadu u brži oporavak američkog od gospodarstva eurozone.

"PMI indeksi pokazali su da se američko gospodarstvo oporavlja brže od europskog. Europa, čini se, gubi na zamahu, a slično vrijedi i za neka druga područja svjetskog gospodarstva. To je podržalo američku valutu", kaže Karl Schamotta, strateg u tvrtki Cambridge Global Payments.

I dok je prema euru ojačao, dolar je prošloga tjedna oslabio prema jenu jer se japanska valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. A s obzirom na daljnje širenje koronavirusa u svijetu i naznake sporog oporavka velikih svjetskih gospodarstava, mnogi ulagači traže sigurnije investicije.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.