12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Identifikovan osumnjičeni za serijska ubistva u Južnoj Koreji: Prošlo je više od 30 godina, slučaj je zastario

Policija Južne Koreje je nakon više od 30 godina identifikovala osobu osumnjičenu da je serijski ubica, ali ta osoba neće biti procesuirana jer je slučaj zastario, piše britanski Gardijan.

Između 1986. i 1991. rekordan broj policajaca je radio na slučaju pronalaska osobe koja je silovala i ubijala žene u ruralnim predjelima Hvaseonga, grada koji se nalazi južno od glavnog grada Južne Koreje, Seula.

Istraga je tada obuhvatila ukupno 21.000 osoba, i upoređivani su otisci prstiju oko 20.000 osoba ali nije bilo rezultata.

- OGLAS -

Ovaj slučaj je inspirisao južnokorejskog filmadžiju Bong Jun-hoa da 2003. napravi film “Sjećanja na ubistvo”. 

Koristeći najnovije forenzičke tehnike vađenja DNK , istražitelji su identifikovali Li Čun-jaea (56), kao osumnjičenog za najmanje tri ubistva, rekao je Ban Gi-soo iz policije provincije Gjeongi, navodi Gardijan.

Policija je navela i da se uzorci sa dokaza, uključujući donji veš žrtava poklapaju sa osumnjičenim.

Li Čun-jae se već nalazi u zatvoru jer je osuđen na doživotnu robiju zato što je silovao i ubio  svoju snahu 1994.

On poriče da je počinio ubistva u Hvaseongu, a policija je navela da s obzirom da je prošlo više od 25 godina od zločina, Li neće biti procesuiran.

“Izražavam najdublje žaljenje prema žrtvama i njihovim porodicama kao i korejskoj javnosti što dugo vremena nijesmo uspjeli da riješimo ovaj slučaj. Učinićemo sve da otkrijemo istinu zbog istorijske odgovornosti”, rekao je Ban Gi-soo.

Žrtve ubice iz Hvaseonga bile su ženske osobe od tinejdžerki do žena u 70-im godinama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA