Ekonomija
"Erbas" ukida 15.000 radnih mjesta: "Najveća kriza u historiji avijacije" Uprava kompanije već je počela razgovore sa socijalnim partnerima (sindikatima) i očekuje da će postići dogovor do jeseni ove godine
#

Evropski proizvođač aviona "Erbas" (Airbus) planira da ukine 15.000 radnih mjesta jer se je našao u teškoj finansijskoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

Najviše radnih mjesta trebalo bi da se ukine u Francuskoj i Njemačkoj, u svakoj zemlji po 5.000, u Velikoj Britaniji planira se ukinuti 1.700 radnih mjesta, oko 900 u Španiji, a ostatak u drugim zemljama.

Uprava kompanije već je počela razgovore sa socijalnim partnerima (sindikatima) i očekuje da će postići dogovor do jeseni ove godine, a do ljeta sljedeće godine trebalo bi da bude sproveden plan o ukidanju 15.000 radnih mjesta.

 Kažu da se suočavaju s najvećom krizom u istoriji kad je u pitanju avio industrija, prenosi Hina. "Htjeli smo izbjeći ovakvu situaciju, ali Erbas je suočen s najvećom krizom u istoriji kad je u pitanju avio industrija", kazao je u utorak predsjednik uprave "Erbasa" Giljem Fori.
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.