Ekonomija
Evropske dionice jutros pale peti put zaredom Evropske dionice pale su u srijedu peti put zaredom, jer su ulagači uznemireni zbog rastućeg utjecaja koronavirusa koji je natjerao kompanije širom svijeta da upozore na zaradu.
#

Evropske dionice pale su u srijedu peti put zaredom, jer su ulagači uznemireni zbog rastućeg utjecaja koronavirusa koji je natjerao kompanije širom svijeta da upozore na zaradu.

Glavni evropski referentni indeks STOXX 600 pao je za 0,8 posto do 8:13 sati po zapadnoevropskom vremenu, što je bio prvi petodnevni gubitnički niz od jula 2019.

To je slijedilo tmurno trgovanje u Aziji i na Wall Streetu preko noći nakon što su američki zdravstveni zvaničnici upozorili Amerikance da se trebaju pripremiti za moguće širenje virusa koji je pogodio Španiju i desetine zemalja od Južne Koreje do Italije.

U protekle četiri trgovinske sesije "izbrisano" je oko tri biliona dolara vrijednosti svjetskih dionica, pri čemu su ekonomisti smanjili prognoze rasta, a kompanije upozorile na nižu zaradu zbog virusa, javlja Reuters.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.