Ekonomija
"Gazprom" obustavlja isporuku plina preko Poljske Rusi su uveli sankcije u, kako tvrde, neprijateljskim zemljama.
#

Ruski energetski div Gazprom danas je objavio da više ne može izvoziti plin cjevovodom Yamal-Europa preko Poljske budući da je vlada u Moskvi zabranila poslovanje s vlasnikom poljske trase plinovoda.

"Provedena je u djelo zabrana transakcija i plaćanja subjektima pod sankcijama. Za Gazprom to znači zabranu korištenja plinovoda u vlasništvu EuroPol Gaza za transport ruskog plina kroz Poljsku", stoji u saopćenju ruske tvrtke.

Rusi su uveli sankcije u, kako tvrde, neprijateljskim zemljama

Rusija je sinoć uvela sankcije Gazpromovim podružnicama u "neprijateljskim zemljama", uključujući tvrtku za trgovinu, skladištenje i prijenos energije Gazprom Germaniju koju je Njemačka u aprilu nacionalizirala kako bi osigurala opskrbu plinom.

Zabranjeno je i poslovanje s vlasnikom poljskog dijela plinovoda Yamal-Europa kojim se ruski plin transportira u Evropu. Moskva je time uzvratila na kaznene mjere koje su SAD, EU, Švicarska i još neke zemlje uvele Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Kompanije ne smiju isporučivati ruski plin

"Sankcionirane kompanije ne mogu sudjelovati u isporukama ruskog plina i s njima se ne smije poslovati", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Poljski EuroPol Gaz zarađuje na tranzitu ruskog plina i u zajedničkom je vlasništvu poljske plinske tvrtke PGNiG i ruskog Gazproma.

Rusija je u aprilu obustavila isporuku plina Poljskoj budući da je odbila novi mehanizam plaćanja plina u rubljima, ali poljski kupci i dalje su nabavljali ruski plin, koristeći obrnuti protok plina u Yamalu, iz Njemačke prema istoku. Prije Gazpromove objave, cijene plina poskočile su na nizozemskoj burzi TTF oko 20 posto.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.