12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Austrija uplatila IOM-u milion eura za izbjeglice i migrante u BiH

Iz Ambasade Ausrtije u BiH navode da je u međuvremenu  novac uplaćen i da će  sredstva suštinski biti korištena u okviru IOM Crisis Response Plana za 2021. godinu za Bosnu i Hercegovinu za izgradnju migrantskog centra “Lipa”, ali da će ujedno biti pokrivene i hitne potrebe najranjivijih grupa migranata.

Austrija podržava Bosnu i Hercegovinu i u okviru Evropske unije. Evropska unija je početkom godine najavila dodatnih 3,5 miliona eura humanitarne pomoći. Od 2018. godine je Evropska unija Bosni i Hercegovini dodijelila ukupno 89 miliona eura za upravljanje migracijama, od čega 13,8 miliona eura humanitarne pomoći, saopćeno je iz Amabasade Austrije u BiH.

Međutim, Austrija i direktno pomaže institucijama Unsko-sanskog kantona: tako je pored već obimne pomoći za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv pandemije COVID-19, u okviru toga i 200.000 eura za Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, još u decembru 2020. godine Kantonalnoj bolnici Bihać doniran uređaj za PCR testiranje nabavljen od UNDP-a u vrijednosti od 50.000 eura, kao i 1.000 testnih kompleta.

- OGLAS -

Iz Amabasade Austrije u BiH navode da je država Bosna i Hercegovina odgovorna za dugoročno poboljšanje humanitarne situacije za izbjeglice na licu mjesta, te da je za to neophodno upravljanje migracijama na teritoriju cijele države.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA