Ekonomija
Hrvatska bilježi pad BDP-a od 15,1 odsto, najveći od 1995. godine Tromjesečni BDP upućuje na kratkoročna ekonomska kretanja, dok je osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a obračun realne stope rasta
#

Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Hrvatske od 15,1% najveći je realni pad od 1995. godine, kada se počela sprovoditi tromjesečna procjena BDP-a, prenosi 24sata.hr. 

U svim kategorijama BDP-a sa strane rashoda vidljiv je znatan realni pad, osim u potrošnji države. 

Procjena bruto domaćeg proizvoda za drugo tromjesečje 2020. godine objavljuje se prema osnovnim kategorijama izdataka i područjima djelatnosti NKD-a 2007. godine. 

Tromjesečni BDP upućuje na kratkoročna ekonomska kretanja, dok je osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a obračun realne stope rasta.

Okolnosti povezane s pandemijom bolesti kovid-19 odrazile su se na dostupnost, ali i pouzdanost podataka i informacija koje se uobičajeno koriste za procjenu tromjesečnog BDP-a.

Poteškoće u mjerenju ekonomskog razvoja Hrvatske, posebno u uslužnim djelatnostima, mogu dovesti do potencijalno većih revizija tromjesečnog BDP-a.

Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2020. realno manji za 15,1% u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine. 

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje negativnu stopu promjene od 14,9%, a u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine realno je manji za 15,1%. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.