Ekonomija
Inflacija u BiH blago pala U poređenju s istim mjesecom prošle godine, cijene su više za 14,1 posto, te je godišnja inflacija blago pala...
#

Početak godine donio je novi rast cijena u Bosni i Hercegovini, a cijene proizvoda i usluga mjerene indeksom potrošačkih cijena u januaru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 0,5 posto.

U poređenju s istim mjesecom prošle godine, cijene su više za 14,1 posto, te je godišnja inflacija blago pala u odnosu na decembar, kada je iznosila 14,8 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

"Stopa opće inflacije neće tako lako opasti, a temeljna inflacija će nastaviti stvarati pritisak barem tokom prvog polugodišta", upozorili su analitičari Bloomberg Adrije.

Na mjesečnom nivou najviše su poskupjeli hrana i bezalkoholni napici i to za 1,2 posto. Alkoholna pića i duhan, kao i restorani i hoteli su skuplji za 0,6 posto, a namještaj i kućanski aparati za 0,9 posto. Zdravstvo i obrazovanje su poskupjeli za 0,2 posto, rekreacija i kultura za 0,4 posto, a ostala dobra i usluge za jedan posto.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.